10 listopada 2014

JOGURTOWE CIASTO KUKURYDZIANE

Jest to jedno z najbardziej banalnych ciast. Szybkie, bezproblemowe, a jednocześnie lekkie i spełniające oczekiwania łasuchów ;)

Mogą je spożywać osoby zarówno na diecie odchudzającej, jak i lekkostrawnej.


Składniki:
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 3 jajka
  • 2 łyżki dżemu morelowego (niskosłodzonego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • dodatkowo: suszone morele (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować, tak aby ciasto było lekko "napuszone".
  2. Masę przelać do keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Z uwagi na fakt, że ciasto nie zawiera żadnych dodatków podałam je z suszonymi morelami i koktajlem brzoskwiniowym ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 570kcal
1 kawałek- ok. 57kcal

41 komentarzy:

  1. przepis zapisuję, pysznie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kukurydziane wypieki niesamowicie mnie kuszą, więc pora zaopatrzyć się w mąkę! (:

    OdpowiedzUsuń
  3. super! mam postanowienie zacząć zdrowo się odżywiać zaraz po święcie, więc zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawie zapowiada się to ciacho! :) jest miękkie, prawda? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda tak apetycznie, a do tego taki łatwy przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię ciasta jogurtowe;)) Twoje ma bardzo ładny kolor i kształt;)) Widzę na nim mój dżem z czarnej porzeczki, który zrobiłam latem, byłoby to idealne połączenie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. To jest genialne!!! Kukurydziane robię często i na różne sposoby ale ten przepis muszę koniecznie wypróbować przy następnej ochocie na kukurydzę!
    Wygląda na takie ciasto jak lubię najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czyli ciasto, które można zajadać bez wyrzutów sumienia? Świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak! ja bez wyrzutów sumienia zjadłam na raz połowę! :)

      Usuń
  9. Bardzo mnie zaciekawiłaś tym ciastem, z chęcią spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ślicznie wygląda! Widać , ze jest puszyste! Mmmmm .. Taki kawałeczek to bym chętnie podkradła!:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. NIe wiem czemu ale przypomina mi serniczek hihihi

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasta jogurtowe są moimi ulubionymi :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam podobne, wychodzi bardzo smaczne :)
    Ale mnie bardziej interesuje ten koktajl brzoskwiniowy co stoi obok ;) Taki gęsty i puszysty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koktajl to jogurt naturalny zblendowany z brzoskwiniami (niestety już z puszki) ;)

      Usuń
    2. Muszę wypróbować taką kombinację, bo z brzoskwiniami z puszki jeszcze nie robiłam :D

      Usuń
  14. Kolor, konsystencja idealne dla mnie :D Kolejny ciekawy przepis, który nam polecasz :) Super

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie zbite, lepkie ciasta :) I do tego ten koktajl <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie robiłyśmy jeszcze. Inspiracja złapana ;)
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jogurtowe bardzo lubię, wilgotne i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniam ciasto wygląda bardzo smacznie. Porywam kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  19. Hmm, brzmi bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo ciekawe ciasto, wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Całość... po prostu WOW! I można jeść bez wyrzutów sumienia :) Chyba muszę się pokusić i zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  22. zrobiłam wczoraj pyszne wyszło dodałam jeszcze wiórki koko i kilka rodzyn :)
    a jeśli bym chciała zrobić podwójna porcje muszę dac 6 jajec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rodzynki i wszelkie bakalie zawsze polepszają smak! ;) tak, jeśli chciałabyś podwójną porcję to najlepiej wszystkich składników dwukrotnie więcej ;)

      Usuń
    2. nurtuje mnie jedno pytanie - czy to ciasto jest słodkie? nie widzę żadnych cukrowych dodatków w przepisie i się zastanawiam czy dodawać trochę stewii, czy jednak nie ma takiej potrzeby

      Usuń
    3. ja dodałam dżemu, który był słodki, ale jeśli rzeczywiście lubisz słodkie wypieki to jednak dodaj choćby łyżeczkę stevi :)

      Usuń
  23. ile dokładnie dodaje się tego aromatu waniliowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok, dzięki, a napisałabyś jeszcze jakich rozmiarów jest Twoja keksówka? :)

      Usuń
    2. jasne, ciasto piekłam w keksówce o rozmiarach 12x25cm :)

      Usuń
  24. Czy zamiast dżemu mogę użyć rozgniecionego banana?

    OdpowiedzUsuń