14 marca 2019

WANILIOWY BUDYŃ JAGLANY Z WIŚNIAMI I GORZKĄ CZEKOLADĄ

Moje ostatnie uzależnienie - budynie! Na śniadanie, na podwieczorek - mogę je jeść codziennie i na każdy posiłek!

A możliwości kombinacji smakowych nie ma końca.... co powiecie na wiśnie z czekoladą?



Składniki:

  • 100g kaszy jaglanej

  • trochę miąższu z laski wanilii

  • 1 szklanka mleka ryżowego

  • 2 łyżki syropu z agawy

  • nerkowce

  • wiśnie

  • 1 łyżeczka syropu klonowego

  • gorzka czekolada


Przygotowanie:

  1. Kaszę wypłucz w wodzie, a następnie ugotuj do miękkości.

  2. Ostudzoną kaszę zblenduj z wanilią, syropem z agawy oraz mlekiem ryżowym.

  3. Na patelni karmelizuj mrożone wiśnie z dodatkiem syropu klonowego.

  4. Gotowy budyń podaj z wiśniami, nerkowcami oraz kawałkami gorzkiej czekolady.


Kalorie:

Całość (2 porcje) - ok. 830kcal

1 porcja - ok.  415kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.