6 stycznia 2014

MUFFINY OTRĘBOWE Z MAKIEM

Zamiast drożdżówki z makiem, zamiast makowca... Pyszne, mocno makowe muffiny na podwieczorek ;)

 

 

Propozycja poświątecznego wykorzystania maku w wersji mocno dietetycznej, ale przy tym nie tracącej na swoich walorach smakowych ;)

Składniki: 
Suche:
  • 10 łyżek otrębów owsianych
  • 5 łyżek otrębów żytnich
  • 3 łyżki maku (nieparzony)
  • 1 jabłko
  • garść siekanych orzechów nerkowca
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mokre: 
  • 2 jajka
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki stevi (lub miodu)
Przygotowanie:
  1. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Do jabłka wsypać wszystkie otręby, mak, posiekane orzechy nerkowca oraz proszek do pieczenia i wszystko wymieszać.
  3. W osobnej misce połączyć ze sobą składniki mokre, czyli jajka, jogurt oraz słodzidło, które wybraliśmy.
  4. Następnie wszystkie mokre składniki wlać do miski z suchymi i wymieszać (niekoniecznie dokładnie).
  5. Powstałą masę przelać do foremek na muffinki (do 3/4 wysokości) i piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni.
Smacznego :)




Muffinki są wyśmienite- mokre w środku,chrupiące na wierzchu.
Spałaszowałam kilka, kiedy jeszcze były ciepłe wraz z kubkiem mleka! Niebo w gębie!



Kalorie:
Całość (12 muffin)- ok. 1100kcal
1 muffina- ok. 92kcal