26 lutego 2015

KASZTANOWE CIASTO Z MARCHEWKĄ

Ci, którzy mieli okazję kosztować ciasto marchewkowe na pewno przekonali się, że ma wyjątkowy i niepowtarzalny smak.

Ja jadam je dość często, ale tym razem postanowiłam upiec je używając mąki kasztanowej, która wydawała się być idealnym połączeniem z marchewką.

I nie myliłam się- marchewka i kasztanowy aromat podbiło moje podniebienie!


Składniki:
Ciasto
  • 7 łyżek płatków orkiszowych
  • 5 łyżek mąki kasztanowej
  • 4 łyżki mleka migdałowego
  • 2 białka jajka
  • 2 marchewki
  • 1 banan
  • 3 łyżeczki stevi
Masa
  • 7 łyżek kuskusu
  • 1,5 szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżki kremu kasztanowego
  • do ozdoby: starta marchewka ze stevią

Przygotowanie:
Ciasto 
  1. Płatki zmielić na mąkę.
  2. Banana zblendować z mlekiem.
  3. Marchewkę zetrzeć na tarce (na drobnych oczkach).
  4. Dokładnie wymieszać zmielone płatki, mąkę kasztanową, banana z mlekiem, marchewkę i stevię.
  5. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
  6. Całość przelać do formy i piec około 30 minut w 190 stopniach.
Masa
  1. Mleko zagotować, a następnie zalać nim kuskus i odstawić pod przykryciem na 15 minut.
  2. Gotowy kuskus zblendować na gładki krem z kremem kasztanowym (w razie potrzeby dolać mleka).
  3. Gotowy krem wyłożyć na wcześniej upieczone ciasto i ozdobić marchewką oraz masą za pomocą rękawa cukierniczego.
Lekkie, a jednocześnie sycące, zdrowe, a jednocześnie słodkie! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1150kcal
1 kawałek- ok. 96kcal