Ja jadam je dość często, ale tym razem postanowiłam upiec je używając mąki kasztanowej, która wydawała się być idealnym połączeniem z marchewką.
I nie myliłam się- marchewka i kasztanowy aromat podbiło moje podniebienie!
Składniki:
Ciasto
- 7 łyżek płatków orkiszowych
- 5 łyżek mąki kasztanowej
- 4 łyżki mleka migdałowego
- 2 białka jajka
- 2 marchewki
- 1 banan
- 3 łyżeczki stevi
- 7 łyżek kuskusu
- 1,5 szklanki mleka migdałowego
- 2 łyżki kremu kasztanowego
- do ozdoby: starta marchewka ze stevią
Przygotowanie:
Ciasto
- Płatki zmielić na mąkę.
- Banana zblendować z mlekiem.
- Marchewkę zetrzeć na tarce (na drobnych oczkach).
- Dokładnie wymieszać zmielone płatki, mąkę kasztanową, banana z mlekiem, marchewkę i stevię.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
- Całość przelać do formy i piec około 30 minut w 190 stopniach.
- Mleko zagotować, a następnie zalać nim kuskus i odstawić pod przykryciem na 15 minut.
- Gotowy kuskus zblendować na gładki krem z kremem kasztanowym (w razie potrzeby dolać mleka).
- Gotowy krem wyłożyć na wcześniej upieczone ciasto i ozdobić marchewką oraz masą za pomocą rękawa cukierniczego.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1150kcal
1 kawałek- ok. 96kcal