10 lutego 2017

DESER SORGO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Sorgo- jeszcze niezbyt popularne ziarno, które zalicza się do grupy bezglutenowych.
Jestem w trakcie jego testowania i już teraz muszę przyznać, że smakuje świetnie zarówno na słodko, jak i wytrawnie.
Poprzednio wykorzystałam je do przygotowania przystawek z burakiem- BURAKI FASZEROWANE SORGO Z DRESSINGIEM Z OLEJEM Z NASION MARCHWI.

Dzisiaj pora na słodkości! Proste i smaczne!


Składniki:
  • 100g sorgo
  • 1 łyżka wody różanej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 20g cukru waniliowego
  • 2 garście truskawek
  • kawałek granatu
Przygotowanie: 
  1. Sorgo opłukać, namoczyć przez kilka godzin w wodzie, a następnie ugotować do miękkości.
  2. Truskawki zagotować, następnie wymieszać z mlekiem, cukrem oraz wodą różaną.
  3. Ugotowane sorgo wymieszać z powstałym sosem truskawkowym- całość posypać ziarenkami granatu.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 550kcal
1 porcja- ok. 275kcal