To przekąska idealna! Lekka, o wyjątkowym smaku!
Brzmi kosmicznie... sorgo? olej z nasion marchwi?
To rzeczywiście produkty, które nie są dostępne "od ręki" w każdym sklepie, ale warto po nie sięgać, ponieważ oprócz swoich prozdrowotnych właściwości posiadają też bardzo ciekawy smak ;)
Składniki:
Składniki główne
- 5 niewielkich buraków
- 100g sorgo
- bulion warzywny
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżka oleju z nasion marchwi
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka miodu
- przyprawy: szczypta soli himalajskiej, szczypta imbiru
- Buraki zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku do miękkości (180 stopni/60minut), po czym obrać ze skórki, przekroić na połówki i w każdej części wydrążyć środek.
- Sorgo opłukać, namoczyć przez kilka godzin, a następnie ugotować do miękkości w bulionie warzywnym (około 40 minut).
- Ugotowane sorgo wymieszać z posiekaną natką pietruszki, słonecznikiem oraz posiekanym drobno czosnkiem.
- Wszystkie składniki na dressing dokładnie ze sobą wymieszać, gotowy dressing wymieszać z sorgo.
- Na każdą połówkę buraka nałożyć farsz, można dodatkowo całość posypać kiełkami brokułu.
Jeśli kusi Was ta przekąska, a w Waszych zasobach kuchennych nie odnajdziecie wszystkich produktów to spróbujcie zamiast sorgo użyć ryżu, czy kaszy, a olej z nasion marchwi zamieńcie na taki, który aktualnie posiadacie.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (10 połówek)- ok. 810kcal
1 połówka- ok. 81kcal
Wyglądają obłędnie :) bardzo mnie zainteresował ten olej z nasion marchwi, muszę go poszukać.
OdpowiedzUsuńO! Moje ukochane buraki - pychota <3
OdpowiedzUsuń