29 listopada 2013

KOTLECIKI Z KASZY KUSKUS

czyli zdrowy i wegetariański talerz do syta!!! ;)

 


Tym razem skusiłam się na wykorzystanie kaszy kuskus. Przygotowuje się ją szybciej, albo równie szybko, co tzw. "zupki chińskie" zawierające tony chemii... Ma ona wyjątkowo delikatny smak i świetnie sprawdziła się, jako podstawa do moich kotlecików. W towarzystwie znikającej już niestety dyni smakowała doskonale.

Składniki:
  • 4 łyżki kaszy kuskus
  • szklanka marchewki z groszkiem
  • jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, curry, mieszanka ziół
  • dodatek do podania: dynia hokkaido
Przygotowanie:
  1.  Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (do kaszy zazwyczaj dodaję odrobinę curry, wtedy kasza podczas przygotowania nabiera smaku i aromatu).
  2. Do miski wbijamy jajko, mieszamy i dodajemy kolejno marchewkę z groszkiem, gotową kasze kuskus oraz przyprawy.
  3. Następnie formujemy małe kotleciki i wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Kotlety muszą piec się około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170stopni.
  5. Dodatkiem do dania jest u mnie dynia hokkaido, którą pokroiłam i obsypałam przyprawami, a następnie zapiekłam w piekarniku podobnie jak kotlety.
Nic prostszego! A jakie pyszne, zdrowe i sycące!

Jako ciekawostkę dodam, że kasza kuskus jest uzyskiwana z najszlachetniejszych ziaren pszenicy durum. Jej korzenie zastosowania sięgają do Afryki, później Azji. Stąd też jest charakterystycznym produktem kuchni orientalnej.

W mojej opinii jest niezastąpiona do wszelkiego rodzaju dań szybkich w przygotowaniu, np. sałatek, które można zabrać do pracy jako pełnowartościowy i odżywczy posiłek.

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 290kcal