15 grudnia 2016

MASŁO ORZECHOWE Z OLEJEM Z PESTEK DYNI

Chyba każdy wie jakim przysmakiem jest masło orzechowe!
Może mieć ono różny smak, w zależności od tego z jakich orzechów jest zrobione.
Może mieć różną konsystencję- gładką, bądź z kawałkami orzechów!

Ale najważniejsze, że jest ono bogactwem składników mineralnych i witamin! :)


Składniki:
Przygotowanie:
  1. Orzechy arachidowe delikatnie uprażyć na suchej patelni.
  2. Następnie zblendować do momentu, aż orzechy przybiorą konsystencję masła (w trakcie blendowania dodać sól i olej z pestek dyni).
Masło przechowuję w zamkniętym słoiku.

Uwaga!
W przypadku blenderów o słabszej mocy podczas blendowania warto robić przerwy, aby sprzęt się nie przegrzał :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (słoik ok. 400g)- ok. 2890kcal