10 lutego 2015

GRILLOWANE BATATY Z KOLOROWYM RYŻEM I SOSEM Z TRAWY PSZENICZNEJ

Bataty to jedne z warzyw, które zaliczają się do moich ulubionych. Jednak ze względu na ich ograniczoną dostępność oraz niezbyt przystępną cenę nie jadamy ich na co dzień... ale jak już "wpadną" mi w ręce to zawsze mam ochotę wykorzystać je do nietypowej i ciekawej potrawy :)

W tym wegetariańskim daniu użyłam nie tylko świetnych słodkich ziemniaków, ale również niezwykle aromatycznych kolorowych odmian ryżu (uwielbiam zapach rozprzestrzeniający się w kuchni podczas gotowania ryżu!). Całość zostałam polana sosem z trawą pszeniczną, która jest nowością w mojej kuchni.

Trawa pszeniczna zalicza się do grupy tzw. "super foods", a to przez wzgląd na jej skład. Jest bardzo bogata w białko (ponad 85%), jest również źródłem około 70 witamin i minerałów, obfituje w enzymy, czy przeciwutleniacze. Jednym zdaniem- kto chce być piękny, zdrowy i wiecznie młody powinien włączyć ją do codziennej diety! :)


Składniki:
  • 2 bataty
  • 3 łyżki czerwonego ryżu
  • 3 łyżki czarnego ryżu
  • 2 łyżki brązowego ryżu
  • 2 łyżki kukurydzy
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 5 łyżek soku pomidorowego
  • 1 łyżka trawy pszenicznej (proszek)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy: curry, papryka słodka
Przygotowanie:
  1. Każdą z odmian ryżu ugotować w osobnym garnku, a następnie odcedzić.
  2. Ugotowane ryże wymieszać z kukurydzą.
  3. Bataty umyć, przekroić wzdłuż na pół i owinąć folią aluminiową- piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.
  4. Po tym czasie z batatów zdjąć folię, obsypać je curry i ponownie zapiec przez około 15- 20 minut w tej samej temperaturze.
  5. Sok pomidorowy wymieszać z sokiem z cytryny oraz proszkiem z trawy pszenicznej.
  6. Gotowe bataty podać z farszem ryżowym oraz skropić sosem, do całości dodać pomidorki koktajlowe (ugrillowane w piekarniku- 15 minut/170 stopni).
Czyż nie wygląda apetycznie? :) A gwarantuję, że danie jest bardzo sycące, pełne zdrowia i bogate w nietypowe smaki! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok.910kcal
1 porcja- ok. 228kcal

Walentynkowe menu