W tym wegetariańskim daniu użyłam nie tylko świetnych słodkich ziemniaków, ale również niezwykle aromatycznych kolorowych odmian ryżu (uwielbiam zapach rozprzestrzeniający się w kuchni podczas gotowania ryżu!). Całość zostałam polana sosem z trawą pszeniczną, która jest nowością w mojej kuchni.
Trawa pszeniczna zalicza się do grupy tzw. "super foods", a to przez wzgląd na jej skład. Jest bardzo bogata w białko (ponad 85%), jest również źródłem około 70 witamin i minerałów, obfituje w enzymy, czy przeciwutleniacze. Jednym zdaniem- kto chce być piękny, zdrowy i wiecznie młody powinien włączyć ją do codziennej diety! :)
Składniki:
- 2 bataty
- 3 łyżki czerwonego ryżu
- 3 łyżki czarnego ryżu
- 2 łyżki brązowego ryżu
- 2 łyżki kukurydzy
- kilka pomidorów koktajlowych
- 5 łyżek soku pomidorowego
- 1 łyżka trawy pszenicznej (proszek)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- przyprawy: curry, papryka słodka
- Każdą z odmian ryżu ugotować w osobnym garnku, a następnie odcedzić.
- Ugotowane ryże wymieszać z kukurydzą.
- Bataty umyć, przekroić wzdłuż na pół i owinąć folią aluminiową- piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.
- Po tym czasie z batatów zdjąć folię, obsypać je curry i ponownie zapiec przez około 15- 20 minut w tej samej temperaturze.
- Sok pomidorowy wymieszać z sokiem z cytryny oraz proszkiem z trawy pszenicznej.
- Gotowe bataty podać z farszem ryżowym oraz skropić sosem, do całości dodać pomidorki koktajlowe (ugrillowane w piekarniku- 15 minut/170 stopni).
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok.910kcal
1 porcja- ok. 228kcal
