18 grudnia 2014

PIECZONE PIEROŻKI Z SOCZEWICĄ

Zastanawiałam się nad wegańską propozycją pierogów na świąteczny stół, która jednocześnie będzie odpowiadała z osobom o nietolerancji glutenu oraz wszelkiego nabiału. Wymyśliłam!

Pirogi są naprawdę proste w wykonaniu i powinny się udać nawet osobom, które nigdy wcześniej nie przyrządzały pierogów :) Ich chrupiąca skorupka i wyrazisty farsz świetnie się łączyły z czerwonym barszczem! :)


Składniki:
Ciasto
  • 1 szklanka płatków gryczanych
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 i 1/2 szklanki wrzątku
Farsz 
  • 5 łyżek czarnej soczewicy
  • 200g dyni hokkaido
  • przyprawy: czosnek niedźwiedzi, przyprawa grzybowa, pieprz czarny, sól morska
Przygotowanie:
Ciasto
  1.  Płatki gryczane zmielić na mąkę.
  2. Mąkę gryczaną połączyć z mąką jaglaną i ryżową- wymieszać.
  3. Na środku zrobić wgłębienie i wlewać powoli wrzątkiem cały czas mieszając ciasto nożem.
  4. Zagnieść dość elastyczne ciasto (około 15 minut), po czym zawinąć w folię i odstawić na 15 minut.
  5. Ciasto rozwałkować i wycinać kółka, bądź odrywać po kawałku ciasta uformować kulkę, którą rozpłaszczać na dłoni.
Farsz
  1. Soczewicę opłukać i ugotować, a następnie zblendować z ugotowaną dynią i przyprawami.
  2. Na wcześniej uformowane ciasto nakładać farsz i dokładnie zaklejać brzegi (np. używając widelca).
  3. Pierogi piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe pierogi posypałam babką płesznik i podałam z ekologicznym barszczem oraz kiełkami brokuła- pycha!!

Po takich pierogach nie musimy się obawiać o nadmiar kilogramów, wręcz przeciwnie są one lekkie i dietetyczne! Zawierają dużo błonnika, który na pewno przyda się naszemu organizmowi podczas świąt :)

A żeby przekonać wszystkich, którzy nie do końca ufają takim "nowościom" powiem, że zasmakowały nawet mojemu domowemu mięsożercy :*

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (18 pierogów)- ok. 1120kcal
1 pieróg- ok. 62kcal

Lekkie ŚwiętaWigilia 2014Pierogi wigilijneWegetariański obiad IV