Pirogi są naprawdę proste w wykonaniu i powinny się udać nawet osobom, które nigdy wcześniej nie przyrządzały pierogów :) Ich chrupiąca skorupka i wyrazisty farsz świetnie się łączyły z czerwonym barszczem! :)
Składniki:
Ciasto
- 1 szklanka płatków gryczanych
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1 i 1/2 szklanki wrzątku
- 5 łyżek czarnej soczewicy
- 200g dyni hokkaido
- przyprawy: czosnek niedźwiedzi, przyprawa grzybowa, pieprz czarny, sól morska
Ciasto
- Płatki gryczane zmielić na mąkę.
- Mąkę gryczaną połączyć z mąką jaglaną i ryżową- wymieszać.
- Na środku zrobić wgłębienie i wlewać powoli wrzątkiem cały czas mieszając ciasto nożem.
- Zagnieść dość elastyczne ciasto (około 15 minut), po czym zawinąć w folię i odstawić na 15 minut.
- Ciasto rozwałkować i wycinać kółka, bądź odrywać po kawałku ciasta uformować kulkę, którą rozpłaszczać na dłoni.
- Soczewicę opłukać i ugotować, a następnie zblendować z ugotowaną dynią i przyprawami.
- Na wcześniej uformowane ciasto nakładać farsz i dokładnie zaklejać brzegi (np. używając widelca).
- Pierogi piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Po takich pierogach nie musimy się obawiać o nadmiar kilogramów, wręcz przeciwnie są one lekkie i dietetyczne! Zawierają dużo błonnika, który na pewno przyda się naszemu organizmowi podczas świąt :)
A żeby przekonać wszystkich, którzy nie do końca ufają takim "nowościom" powiem, że zasmakowały nawet mojemu domowemu mięsożercy :*
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (18 pierogów)- ok. 1120kcal
1 pieróg- ok. 62kcal


