18 grudnia 2014

PIECZONE PIEROŻKI Z SOCZEWICĄ

Zastanawiałam się nad wegańską propozycją pierogów na świąteczny stół, która jednocześnie będzie odpowiadała z osobom o nietolerancji glutenu oraz wszelkiego nabiału. Wymyśliłam!

Pirogi są naprawdę proste w wykonaniu i powinny się udać nawet osobom, które nigdy wcześniej nie przyrządzały pierogów :) Ich chrupiąca skorupka i wyrazisty farsz świetnie się łączyły z czerwonym barszczem! :)


Składniki:
Ciasto
  • 1 szklanka płatków gryczanych
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 i 1/2 szklanki wrzątku
Farsz 
  • 5 łyżek czarnej soczewicy
  • 200g dyni hokkaido
  • przyprawy: czosnek niedźwiedzi, przyprawa grzybowa, pieprz czarny, sól morska
Przygotowanie:
Ciasto
  1.  Płatki gryczane zmielić na mąkę.
  2. Mąkę gryczaną połączyć z mąką jaglaną i ryżową- wymieszać.
  3. Na środku zrobić wgłębienie i wlewać powoli wrzątkiem cały czas mieszając ciasto nożem.
  4. Zagnieść dość elastyczne ciasto (około 15 minut), po czym zawinąć w folię i odstawić na 15 minut.
  5. Ciasto rozwałkować i wycinać kółka, bądź odrywać po kawałku ciasta uformować kulkę, którą rozpłaszczać na dłoni.
Farsz
  1. Soczewicę opłukać i ugotować, a następnie zblendować z ugotowaną dynią i przyprawami.
  2. Na wcześniej uformowane ciasto nakładać farsz i dokładnie zaklejać brzegi (np. używając widelca).
  3. Pierogi piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe pierogi posypałam babką płesznik i podałam z ekologicznym barszczem oraz kiełkami brokuła- pycha!!

Po takich pierogach nie musimy się obawiać o nadmiar kilogramów, wręcz przeciwnie są one lekkie i dietetyczne! Zawierają dużo błonnika, który na pewno przyda się naszemu organizmowi podczas świąt :)

A żeby przekonać wszystkich, którzy nie do końca ufają takim "nowościom" powiem, że zasmakowały nawet mojemu domowemu mięsożercy :*

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (18 pierogów)- ok. 1120kcal
1 pieróg- ok. 62kcal

Lekkie ŚwiętaWigilia 2014Pierogi wigilijneWegetariański obiad IV

30 komentarzy:

  1. Ojojoj!! Czytasz w moich myślach, a były one takie "..a może by tak jakieś pierogi..?":)))) ..no i wiadomo, że bezglutenowe:))) Super inspiracja:) dzięki!!:) Pozdrawiam i miłego dnia życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o takich dokładnie myślałam :) Super

    OdpowiedzUsuń
  3. z tego co widzę muszą być kruche i chrupiące! a takie tym bardziej lubię - bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne. Mogłyby gościć u mnei na świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale fajny farsz :) trzeba korzystać póki jest dynia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy pomysł, idealny na świąteczny stół;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawią mnie strasznie pieczone pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny farsz do pierogów, z chęcią taki zrobię :-) pyszności Madziu :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczne wyszły Ci pierożki i nadzienie musi być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. chętnie bym takie zajadała przy wigilii :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Musze w końcu zrobić pierogi pieczone! Twoje tak zachęcają :) I wyglądają tak apetycznie! I do tego jeszcze są chrupiące - pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ostatnio właśnie narobiłam zapas soczewicowych :)
    A wersji pieczonej nie próbowałam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają bardzo ciekawie i patrząc na składniki muszę być pyszne :) No i ten barszczyk wspaniale dopełnia całość ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne nadzienie do pierogów, pieczone lubię, nawet bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super! Muszą smakować wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  16. O ja! Super pomysł na ciasto! Koniecznie też kiedyś takie zrobię :) !

    OdpowiedzUsuń
  17. sama je robiłaś? wow, wyglądają wspaniale! chyba nigdy nie wyczerpią Ci się pomysły na zdrowe alternatywy:)) i dobrze, bo uwielbiam tu zaglądać:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sama! przepis przyszedł mi do głowy, gdy szłam spać, a następnego dnia stworzyłam pierożki :)

      Usuń
  18. Wyglądają cudnie! Takie oryginalne - ciekawa alternatywa dla klasycznych pierogów :-) Super!

    OdpowiedzUsuń
  19. 'Zdrowa Magdalena' :P Jesteś niesamowita inspiracją kulinarną ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam wypisane na czole "zdrowa" hehe ;) miło mi, że inspiruję! :)

      Usuń
  20. uwielbiam pierogi pod różnymi postaciami, ale nie lubię ich robić bo wydają mi się takie czaso-chłonne ale chyba się skuszę na przetestowanie tego przepisu :) Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  21. Po Świętach to będzie pierwsza rzecz jaka spróbuję :) Pycha pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wprosiłabym się na takie pierożki i nie uwzględniłabym odmowy! :)
    Ogromy szacunek za ciasto - wiem dobrze jakie to trudne!

    OdpowiedzUsuń