21 października 2016

INDYK W WARZYWACH Z FETĄ

Posiłek, który opiera się głównie na warzywach i indyku- idealny dietetyczny, białkowy ;)
Na obiad, czy kolację!
Można dorzucić ulubione warzywa i cieszyć się pożywnym posiłkiem!


Składniki:
  • mały filet z indyka
  • 2 cukinie
  • 3 duże, miękkie pomidory
  • kilka pomidorów suszonych z oliwy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • garść świeżego koperku
  • 100g chudej fety
  • przyprawy: kurkuma, kwiat soli morskiej, papryka słodka, curry, imbir, bazylia
Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzać olej, następnie wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek- lekko podsmażyć.
  2. Kolejno pokroić indyka i wrzucić na patelnię wraz z przyprawami- całość podsmażyć przez kolejne 10 minut.
  3. Następnie dodać pokrojone cukinie oraz pomidory- całość dusić, aż odparuje nadmiar wody (z warzyw).
  4. Na końcu dodać posiekany koperek oraz pomidory suszone i wymieszać, danie podawać posypane fetą.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 1300kcal
1 porcja- ok. 325kcal