25 września 2014

NALEŚNIKI Z SAMEJ KASZY GRYCZANEJ!

I mi udała się próba wykonania naleśników z samej kaszy gryczanej!
Powiem więcej- są rewelacyjne. Zdecydowanie najlepsze jakie dotąd jadłam!
Naleśniki z mąki odchodzą w zapomnienie...! :)

Są tak proste, praktycznie jednoskładnikowe! A w smaku... miękkie i pożywne! Genialnie łączą się ze wszystkimi owocowymi musami, serkami, ale również z warzywnym nadzieniem ;)

Co ważne naleśniki są bezglutenowe- idealne dla każdego alergika!


Składniki:
  • 100g kaszy gryczanej niepalonej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 szklanka wody
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • szczypta stevi (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną zalać wrzątkiem i odstawić na 24 godziny (podczas moczenia można wymieniać wodę).
  2. Po namoczeniu odlać wodę i zalać szklanką świeżej, a następnie bardzo dokładnie zblendować (im więcej wody, tym ciasto będzie rzadsze, a naleśniki cieńsze).
  3. Do ciasta można dodać stevii lub cynamonu (jednak można pominąć ten krok).
  4. Naleśniki smażyć na suchej teflonowej patelni.
Naleśniki podałam z musem bananowym, jogurtem naturalnym, figami i prażonymi płatkami migdałowymi- niebo w gębie! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (5 naleśników)- ok. 336kcal
1 naleśnik- ok. 67kcal

Naleśniki na 100 sposobówSzkolne śniadania