30 lipca 2014

BEZGLUTENOWE BABECZKI Z JAGODAMI

Pogoda wspaniała, sezon na owoce w pełni, więc kolejna propozycja wykorzystania jagód!

Babeczki, które upiekłam są bezglutenowe i oczywiście pełne zdrowia ;)
Idealne do porannej lub popołudniowej kawy, bądź jako lekka i słodka przekąska podczas wylegiwania się na plaży!!! :)


Składniki:
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 5 łyżek mąki jaglanej
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • garść daktyli
  • garść orzechów nerkowca (firmy OWOCOWY RAJ)
  • 150g jagód
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie i ugotować, a następnie zblendować z mlekiem.
  2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
  3. Daktyle sparzyć wrzątkiem i zblendować dokładnie z żółtkami.
  4. Do masy daktylowej z żółtkami dodawać po łyżce kaszy, cały czas blendując do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Do całości dodać ubite białka i delikatnie wymieszać, tą samą czynność powtórzyć z mąką jaglaną, a następnie z jagodami i pokruszonymi orzechami nerkowca.
  6. Przełożyć do sylikonowych foremek i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Dla mnie jest to pyszne połączenie- smak jagód lekko kwaskowaty ze słodyczą i delikatnością, którą dają orzechy nerkowca i kasza jaglana. A słodycz czysto naturalna, którą dają suszone daktyle ;) 

Kalorie:
Całość (12 babeczek)- ok. 1310kcal
1 babeczka- ok. 109kcal

Słodkie jagodowe latoPłaski brzuch- posiłki dietetyczne