30 maja 2016

MAKARONOWE MUSZLE ZE SZPINAKIEM I MŁODĄ MARCHEWKĄ

Ostatnio bardzo przypadł mi do gustu makaron w kształcie muszli, który można wykorzystać i nafaszerować na wiele różnych sposobów! W towarzystwie lekkiego sosu, czy pieczonych warzyw smakuje rewelacyjnie :)

Jeden produkt, a tyle możliwości! :)


Składniki:
  • 80g makaronu muszle
  • 250g szpinaku świeżego
  • mały jogurt naturalny
  • 2 pęczki młodych marchewek
  • pasta curry
  • nasiona babki jajowatej
  • przyprawy: sól sezamowa, sól himalajska, bazylia
Przygotowanie:
  1. Muszle makaronowe ugotować.
  2. Szpinak poddusić na patelni z dodatkiem soli himalajskiej i bazylii, następnie dodać jogurt naturalny i tak powstałym sosem nafaszerować muszle makaronowe.
  3. Od pęków marchewek odciąć nać, marchewki dokładnie umyć. Jeden pęk ugotować i zblendować na puree, natomiast drugi natrzeć pastą curry i ugrillować w piekarniku (20min/180stopni).
  4. Muszle podawać na puree z marchewki z dodatkiem pieczonych marchewek, całość posypać nasionami babki jajowatej.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 530kcal
1 porcja- ok. 265kcal