4 czerwca 2019

PĘCZAK Z ŁOSOSIEM I ALGAMI

Od niedawna zdecydowałam, że włączam do mojego jadłospisu ryby. A, że nigdy za nimi specjalnie nie przepadałam to zawsze miałam problem z ich podaniem. Teraz próbuję je odczarować i to jeden z przykładów :)



Składniki:

  • 100 g kaszy pęczak

  • 1 pęczek szczypioru

  • garść pomidorów koktajlowych

  • 4 łyżki groszku konserwowego

  • 2 łyżki hummusu

  • 2 kawałki łososia wędzonego

  • pół awokado

  • algi w zalewie

  • 1 łyżka sezamu

  • 1 łyżka oliwy

  • sok z połowy cytryny

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 1 łyżeczka miodu

  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie


Przygotowanie:

  1. Kaszę pęczak ugotuj, odcedź i ostudź.

  2. Następnie kasze wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, groszkiem i pokrojonymi na pół pomidorkami.

  3. Oliwę, miód, musztardę i sok z cytryny wymieszaj z przyprawami i dodaj do pęczaku.

  4. Pęczak rozłóż na talerze, na wierzchu ułóż po kawałku łososia wędzonego, po łyżce hummusu, plastry awokado, algi, a całość posyp sezamem.


Kalorie:

Całość (2 porcje) - ok. 1610kcal

1 porcja - ok. 805kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.