Oczywiście słodkości dietetyczne, a do tego bezglutenowe! :)
Gryczane wypieki mają swój specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada, jednak dodatek delikatnego kremu i owoców sprawił, że połączenie to było niesamowicie pyszne :)
Składniki:
Babeczki
- 8 łyżek płatków gryczanych
- 1 białko jajka
- 1 banan
- 1 łyżeczka stevi
- 4 łyżki ryżu brązowego
- 1 banan
- 1 kiwi
- 1 łyżeczka stevi
Babeczki
- Płatki gryczane zmielić na mąkę.
- Gotową mąkę gryczaną zblendować z białkiem, bananem i stevią.
- Sylikonowe foremki wyłożyć masą tak, aby móc później wypełnić ich środek.
- Piec około 30 minut w 180 stopniach.
- Ryż ugotować do całkowitej miękkości.
- Ugotowany ryż zblendować najpierw sam, a następnie ze stevią i bananem.
- Do ugotowanych babeczek nałożyć masę ryżową i udekorować kawałkami kiwi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (8 babeczek)- ok. 780kcal
1 babeczka- ok. 98kcal

