12 marca 2015

GRYCZANE BABECZKI Z KREMEM RYŻOWYM

Czyli słodkości z tego, co miałam pod ręką!
Oczywiście słodkości dietetyczne, a do tego bezglutenowe! :)

Gryczane wypieki mają swój specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada, jednak dodatek delikatnego kremu i owoców sprawił, że połączenie to było niesamowicie pyszne :)


Składniki:
Babeczki
  • 8 łyżek płatków gryczanych
  • 1 białko jajka
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka stevi
Masa
  • 4 łyżki ryżu brązowego
  • 1 banan
  • 1 kiwi
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
Babeczki
  1. Płatki gryczane zmielić na mąkę.
  2. Gotową mąkę gryczaną zblendować z białkiem, bananem i stevią.
  3. Sylikonowe foremki wyłożyć masą tak, aby móc później wypełnić ich środek.
  4. Piec około 30 minut w 180 stopniach.
Masa
  1. Ryż ugotować do całkowitej miękkości.
  2. Ugotowany ryż zblendować najpierw sam, a następnie ze stevią i bananem.
  3. Do ugotowanych babeczek nałożyć masę ryżową i udekorować kawałkami kiwi.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (8 babeczek)- ok. 780kcal
1 babeczka- ok. 98kcal

Wiosenny detoksWielkanocne Smaki - edycja V