30 kwietnia 2015

KASZTANOWE TARTALETKI Z KREMEM AWOKADO

Niezbyt przepadam za smakiem awokado, ale przekonałam się do niego w formie słodkiego kremu :)
Zastanawiałam się też z jakim wypiekiem taki krem smakowałby ciekawie i na myśl przyszła mi od razu mąka kasztanowa!
Wyszło super, a smak był naprawdę satysfakcjonujący :)


Składniki:
  • 4 łyżki mąki kasztanowej
  • 1 łyżeczka karobu
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka stevi
  • garść borówek
Przygotowanie:
  1. Mąkę kasztanową połączyć z karobem, masłem orzechowym i połową zblendowanego banana.
  2. Wyrobić ciasto, a następnie wyłożyń nim foremki i piec 15 minut w 190 stopniach.
  3. Awokado zblendować z drugą połową banana i stevią.
  4. Krem nałożyć do upieczonym spodów (np. przy użyciu rękawa cukierniczego) i udekorować borówkami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (5 tartaletek)- ok. 620kcal
1 tartaletka- ok. 124kcal