25 sierpnia 2015

OWOCOWY DESER Z CHIA I WODĄ KOKOSOWĄ

Desery na bazie tych wyjątkowo wartościowych ziaren chia mają to do siebie, że są bardzo delikatne w smaku.
Ziarenka "chłonął" smak i aromat dodatków, co czyni deser bardzo lekkim i wyjątkowym.
Do jego przygotowania wykorzystałam wspaniałą w smaku wodę kokosową oraz letnie owoce!


Składniki:
  • 7 łyżek nasion chia
  • 500ml wody kokosowej
  • 3 świeże brzoskwinie
  • garść jeżyn
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie:
  1. Nasiona chia namoczyć w wodzie kokosowej (najlepiej całą noc). 
  2. Brzoskwinie zblendować na mus z dodatkiem syropu z agawy. 
  3. Namoczone nasiona chia nałożyć do miseczek, polać musem brzoskwiniowym oraz poukładać owoce i całość posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Polecam przede wszystkim weganom, osobom dbającym o linię, czy osobą z nietolerancją glutenu ;)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 665kcal
1 porcja- ok. 222kcal