26 kwietnia 2015

KRAKERSY Z KUSKUSU KUKURYDZIANEGO I BABKI PŁESZNIK

Banalnie proste, obłędnie lekkie i pyszne!

 

Kto z nas nie lubi podjadać? Szczególnie przy wieczornym seansie firmowym, czy podczas codziennie czynności... na pewno jest to problem znany wielu z Was!

Ale ja mam na to sposób! :) Szybki i prosty, a przy tym zdrowy i co najważniejsze zaspokajający głód!


Składniki:
  • 6 łyżek kuskusu kukurydzianego
  • 1 łyżka korzenia maca (sproszkowanego)
  • 1 łyżka babki płesznik
  • 1 białko jajka
  • curry
Przygotowanie:
  1. Kuskus zalać wrzątkiem na 0,5 cm ponad poziom kaszy i odstawić pod przykryciem na 15 minut.
  2. Gotowy kuskus wymieszać z białkiem, korzeniem maca, curry i babką płesznik.
  3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę na wysokość nie większą, niż 0,5cm i piec około 15- 20 minut w 180 stopniach.
  4. Upieczoną masę pokroić na małe krakersy.
To również świetna propozycja na wszelkie imprezy, czy dodatek do obiadu :)

Ja podałam je ze świeżymi pomidorami i kremem z buraczków- było pysznie!


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (45 krakersów)- ok. 375kcal
1 krakers- ok. 8kcal