22 marca 2015

AMARANTUSOWY TORT BEZOWY Z KREMEM WANILIOWYM

Już jakiś czas myślałam nad upieczeniem bezy, ale nie takiej zwykłej... i wtedy wpadłam na pomysł, aby w tym celu użyć niezwykle lekkiego amarantusa ekspandowanego!


Beza wyszła pyszna, chrupiąca i dzięki amarantusowi posiadała lekko orzechowy posmak!

Do jej wykończenia przygotowałam prosty krem waniliowy z mojej ulubionej kaszy jaglanej i nutą kakao :)

Wyszło coś naprawdę pysznego- taki tort z powodzeniem może zastąpić wszystkie ciężkie ciasta i torty!


Składniki:
Beza
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 2 białka jajek
  • 1 łyżeczka stevi
Krem
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka surowych ziaren kakao
  • pół laski wanilii
  • 2 łyżeczki stevi
  • garść borówek

Przygotowanie:
Beza
  1. Białka ubić na sztywną pianę ze stevią.
  2. Do ubitych białek delikatnie wmieszać amarantus.
  3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia narysować dwa okręgi, po czym przełożyć na nie masę bezową i piec je około 15- 20 minut w 170 stopniach.
Krem
  1. Kaszę jaglaną opłukać w wodzie i ugotować w mleku ze stevią i miąższem z laski wanilii (zostawić odrobinę mleka do blendowania).
  2. Ostudzoną kaszę zblendować z odrobiną mleka i wymieszać z kruszonym ziarnem kakao.
  3. Bezy przełożyć kremem, na wierzch również wyłożyć krem, po czym posypać borówkami.
Zdrowy, lekki tort gotowy! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 600kcal
1 kawałek- ok. 60kcal

Wiosenny detoksWaniliowy Weekend VI