2 grudnia 2014

MIGDAŁOWE BABECZKI Z CUKINII

Już wielokrotnie zachwycałam się mąką migdałową, która rewelacyjnie sprawdza się w wypiekach!
I tym razem wykorzystałam ją do upieczenia babeczek, jednak z małą modyfikacją, którą było dodanie cukinii.
Cukinia sprawiła, że babeczki były nie tylko delikatne w smaku, ale również wyjątkowo wilgotne :)

A żeby przekonać tych najmłodszych niejadków lub miłośników słodyczy upiekłam je w formie, która na pewno zachęci każde dziecko do spróbowania takiej babeczki! :)

Jest to zdecydowanie słodka i zdrowa propozycja nie tylko dla dorosłych, ale również dla najmłodszych!


Składniki:
  • 3 łyżki migdałów (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 100g cukinii
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • starta skórka z limonki
Przygotowanie:
  1. Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach i odsączyć z nadmiaru wody.
  2. Płatki owsiane oraz migdały zmielić na mąkę.
  3. Zblendować obie mąki z białkami, stevią i cynamonem.
  4.  Do masy dodać cukinię i skórkę z limonki, po czym dokładnie wymieszać.
  5. Masę przełożyć do sylikonowych foremek i piec około 35 minut w temperaturze 170 stopni.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (4 babeczki)- ok. 450kcal
1 babeczka- ok. 113kcal
 
Korzenne przysmaki