I tym razem wykorzystałam ją do upieczenia babeczek, jednak z małą modyfikacją, którą było dodanie cukinii.
Cukinia sprawiła, że babeczki były nie tylko delikatne w smaku, ale również wyjątkowo wilgotne :)
A żeby przekonać tych najmłodszych niejadków lub miłośników słodyczy upiekłam je w formie, która na pewno zachęci każde dziecko do spróbowania takiej babeczki! :)
Jest to zdecydowanie słodka i zdrowa propozycja nie tylko dla dorosłych, ale również dla najmłodszych!
Składniki:
- 3 łyżki migdałów (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 2 łyżki płatków owsianych
- 100g cukinii
- 2 białka
- 1 łyżeczka stevi
- 1 łyżeczka cynamonu
- starta skórka z limonki
- Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach i odsączyć z nadmiaru wody.
- Płatki owsiane oraz migdały zmielić na mąkę.
- Zblendować obie mąki z białkami, stevią i cynamonem.
- Do masy dodać cukinię i skórkę z limonki, po czym dokładnie wymieszać.
- Masę przełożyć do sylikonowych foremek i piec około 35 minut w temperaturze 170 stopni.
Kalorie:
Całość (4 babeczki)- ok. 450kcal
1 babeczka- ok. 113kcal
