Recykling warzywny! :)
Czyli co zrobić z liśćmi botwiny...? Może wegańskie i bezglutenowe mini gołąbki?A do tego banalnie proste i pyszne.
Składniki:
- kilka liści botwiny
- 6 łyżek kaszy jaglanej
- 3 małe marchewki
- kilka rzodkiewek
- koperek
- przyprawy: garam masala, pieprz, papryka słodka
- dodatki: plastry pieczonej dyni, prażone pestki dyni
- Kaszę jaglaną ugotować (przed ugotowaniem dwukrotnie przepłukać).
- Marchewkę obrać, ugotować i zblendować do konsystencji puree z dodatkiem przypraw.
- Rzodkiewkę pokroić, koperek poszatkować.
- Wymieszać wszystkie składniki ze sobą.
- Liście botwiny lekko obgotować przez 2 minuty.
- Liście botwiny lekko osuszyć (ręcznikiem papierowym) i nakładać farsz, porządnie zawijając każdy z nich.
Całość podałam na plastrach pieczonej dyni i posypałam prażonymi pestkami dyni.
Pyszne, zdrowe i lekkie :)
Kalorie:
Całość (13 gołąbków)- ok. 340kcal
1 gołąbek- ok. 26kcal

