Recykling warzywny! :)
Czyli co zrobić z liśćmi botwiny...? Może wegańskie i bezglutenowe mini gołąbki?A do tego banalnie proste i pyszne.
Składniki:
- kilka liści botwiny
- 6 łyżek kaszy jaglanej
- 3 małe marchewki
- kilka rzodkiewek
- koperek
- przyprawy: garam masala, pieprz, papryka słodka
- dodatki: plastry pieczonej dyni, prażone pestki dyni
- Kaszę jaglaną ugotować (przed ugotowaniem dwukrotnie przepłukać).
- Marchewkę obrać, ugotować i zblendować do konsystencji puree z dodatkiem przypraw.
- Rzodkiewkę pokroić, koperek poszatkować.
- Wymieszać wszystkie składniki ze sobą.
- Liście botwiny lekko obgotować przez 2 minuty.
- Liście botwiny lekko osuszyć (ręcznikiem papierowym) i nakładać farsz, porządnie zawijając każdy z nich.
Całość podałam na plastrach pieczonej dyni i posypałam prażonymi pestkami dyni.
Pyszne, zdrowe i lekkie :)
Kalorie:
Całość (13 gołąbków)- ok. 340kcal
1 gołąbek- ok. 26kcal
Prezentują się wyśmienicie!!:) Zapewne kiedyś wypróbuję ten przepis:)
OdpowiedzUsuńA jak piekłaś plastry dyni? W piekarniku czy na patelni?
Pozdrawiam cieplutko:)
Dynię kroję w cienkie plastry lub półksiężyce, czasem oprószam ulubionymi przyprawami, a czasem nie i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut w termoobiegu ;) Dynia to moje ulubione warzywo, ja mogłabym je jeść kilogramami! :)
UsuńJa tez kocham dynię:)
Usuńpomysł świetny, zresztą i wygląd zachęcający, a co dopiero ten smak! koniecznie spróbuje te gołąbki ;)
OdpowiedzUsuńpolecam, a jak wypróbujesz to daj znać, jak Twoje wrażenia ;)
UsuńŚwietne!
OdpowiedzUsuń