Mimo, że sama w sobie nie ma smaku, to nabiera go poprzez gotowanie w mleku, a w połączeniu z truskawkami tworzy idealny pudding.
Po ugotowaniu tapioki jej konsystencja jest troszkę podobna do budyniu, jednak drobne perełki urozmaicają całość! ;)
Składniki:
- 400g truskawek
- 6 łyżek tapioki
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka stevi
- kilka orzechów nerkowca
Przygotowanie:
- Połowę truskawek zamrozić, drugą połowę zblendować na mus.
- Tapiokę namoczyć w wodzie (co najmniej 30 minut), a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi (cały czas mieszając!) do momentu, aż kuleczki tapioki będą przezroczyste.
- Ugotowaną tapiokę schłodzić.
- Połowę schłodzonej tapioki wymieszać z musem truskawkowym, drugą połowę pozostawić.
- Zamrożone truskawki, po wyciągnięciu z zamrażalnika, odstawić na kilka minut, a następnie zblendować, aby powstał sorbet (można dosłodzić go stevią).
- Pudding podawać w pucharkach: warstwa tapioki z truskawką, warta tapioki z mlekiem, gałka sorbetu i kilka orzechów nerkowca.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 520kcal
1 porcja- ok. 260kcal
:) ja jeszcze nie próbowałam tapioki...a można ja gotować w czymś innym niż mleko?
OdpowiedzUsuńMożna w wodzie, pewnie w soku owocowym również lub w mleku roślinnym (migdałowym, sojowym) ;)
UsuńJa też jeszcze nie miałam z tapioką do czynienia. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuń