11 kwietnia 2018

PLACUSZKI OWSIANE - KULINARNY RECYKLING

Ostatnio robię mleko owsiane na potęgę! A po przygotowaniu mleka owsianego zostaje "pulpa". Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie wykorzystała jej do przygotowania słodkości! Tym razem postawiłam na delikatne placuszki :)



Składniki:

  • 7 łyżek pulpy po mleku owsianym

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

  • Pół szklanki mleka owsianego

  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego

  • Dodatki: mrozone owoce, jabłko, masło migdałowe, daktyle


Przygotowanie:

  1. Pulpę owsianą zblenduj z mąką kukurydzianą oraz mlekiem owsianym.

  2. Na patelni rozgrzej olej i smaż placuszki z obu stron.

  3. Gotowe placuszki podawaj z ulubionymi dodatkami.


Kalorie (bez dodatków):

Całość (24 placuszki) – ok. 390kcal

1 placuszek – ok. 16kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.