5 lipca 2015

KRUCHE TARTALETKI Z LODAMI OWOCOWYMI Z LUCUMĄ

Temperatura sięga zenitu! Przy takiej temperaturze najlepiej nie wychodzić z domu i chłodzić się na różne sposoby. A jednym z nich mogą być pyszne domowe lody, którym wprost nie można się oprzeć!!! :)

Owocowe lody były kremowe nie za sprawą zwykłej śmietanki, a zagęszczonego mleczka (napoju) ryżowego. Dlatego są w 100% wegańskie i zdrowe! :)
Ich słodycz pochodzi oczywiście z mrożonych owoców, ale również jest wyczuwalna dzięki sproszkowanej lucumie. Tropikalny owoc lucumy charakteryzuje się lekko karmelowym smakiem, który można porównać do syropu klonowego.

Gałki lodów podałam w kruchych tartaletkach, które zastąpiły tradycyjne wafelki.


Składniki:
Tartaletki
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 banan
Lody
  • 2 garście mrożonych truskawek
  • 1 mrożony banan (w plasterkach)
  • czerwone porzeczki
  • 100ml zagęszczonego mleczka (napoju) ryżowego
  • 1 łyżka lucumy
  • listki mięty
Przygotowanie:
Tartaletki
  1. Banana zblendować i połączyć z mąką oraz tahini- wyrobić ciasto.
  2. Foremki wyłożyć ciastem i piec około 15 min w 170 stopniach.
Lody 
  1. Mrożone owoce zblendować z mleczkiem ryżowym i lucumą.
  2. Gotowe lody nałożyć gałkownicą do tartaletek i udekorować porzeczkami oraz listkami mięty.
 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 tartaletki)- ok. 620kcal
1 tartaletka- ok. 310kcal

Letnie oczyszczenieBezglutenowe Vege WypiekiAkcja lodowa 2015