Owocowe lody były kremowe nie za sprawą zwykłej śmietanki, a zagęszczonego mleczka (napoju) ryżowego. Dlatego są w 100% wegańskie i zdrowe! :)
Ich słodycz pochodzi oczywiście z mrożonych owoców, ale również jest wyczuwalna dzięki sproszkowanej lucumie. Tropikalny owoc lucumy charakteryzuje się lekko karmelowym smakiem, który można porównać do syropu klonowego.
Gałki lodów podałam w kruchych tartaletkach, które zastąpiły tradycyjne wafelki.
Składniki:
Tartaletki
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka tahini
- 1 banan
- 2 garście mrożonych truskawek
- 1 mrożony banan (w plasterkach)
- czerwone porzeczki
- 100ml zagęszczonego mleczka (napoju) ryżowego
- 1 łyżka lucumy
- listki mięty
Tartaletki
- Banana zblendować i połączyć z mąką oraz tahini- wyrobić ciasto.
- Foremki wyłożyć ciastem i piec około 15 min w 170 stopniach.
- Mrożone owoce zblendować z mleczkiem ryżowym i lucumą.
- Gotowe lody nałożyć gałkownicą do tartaletek i udekorować porzeczkami oraz listkami mięty.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 tartaletki)- ok. 620kcal
1 tartaletka- ok. 310kcal


