21 marca 2014

BABECZKI OWSIANE Z AMARANTUSEM

I niespodzianką w środku! :)


Zdecydowanie uwielbiam smak amarantusa w wypiekach. Daje specyficzny, jednak według mnie bardzo dobry smak!

Po kilku udanych próbach użycia amarantusa w słodkościach (między innymi w ciasteczkach: tutaj i tutaj) postanowiłam po raz kolejny zastosować go jako dodatek do moich babeczek :)
A w środku każdej babeczki niespodzianka- suszona śliwka!

Według mnie super połączenie wszystkich składników. Na pewno zrobię je po raz kolejny.
Dodatkowo przy użyciu bezglutenowych płatków owsianych i nieprzetworzonego twarogu wypiek jest zupełnie bezglutenowy.



Składniki:
  • 4 łyżki mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
  • 3 jajka
  • 8 łyżek poppingu z amarantusa
  • 2 łyżki twarogu 0%
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki stevi
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 12 suszonych śliwek
Przygotowanie:
  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
  2. Wszystkie pozostałe składniki połączyć ze sobą za pomocą blendera.
  3. Następnie powoli mieszając, dodać ubite białka.
  4. Do sylikonowych foremek przełożyć ciasto, a na wierzch każdej położyć śliwkę i lekko wcisnąć w środek (niezbyt mocno, aby nie opadła na dno podczas pieczenia).
  5. Piec przez około 30 minut w 180 stopniach.

Kalorie:
Całość (12 babeczek)- ok. 810kcal
1 babeczka- ok. 68kcal

Wielkanoc bez glutenu.