8 stycznia 2017

ORZECHOWY BUDYŃ Z PIETRUSZKI Z TRUSKAWKAMI

Po budyniu z selera (klik) , który ogromnie mi zasmakował przyszła pora, aby wypróbować kolejne nieoczywiste, słodkie sposoby na warzywa ;)
Tym razem na tapetę idzie pietruszka! Z orzechami i truskawkami!


Składniki:
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • pół szklanki mleka (dowolnego)
  • 1 łyżeczka maranty trzcinowej
  • garść truskawek
  • 1 łyżeczka miodu
  • trochę orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
  1. Pietruszki obrać i ugotować, po czym zblendować z masłem orzechowym, mlekiem i marantą trzcinową- budyń wyłożyć na talerz.
  2. Truskawki zagotować, aż puszczą sok, a następnie wymieszać lekko przestudzone z miodem- budyń polać powstałym sosem.
  3. Gotowy budyń posypać orzeszkami ziemnymi.
Szczerze mówiąc jeśli miałabym wybrać faworyta spośród obu budyniów to musiałabym się nieźle nagłówkować! ;)


Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 390kcal