6 października 2015

MAKARON KUKURYDZIANY Z SOSEM DYNIOWYM I TYMIANKIEM

Dzisiaj serwuję bardzo pozytywny obiad, a to za sprawą pięknego żółto- pomarańczowego koloru, który króluje na moim talerzu! (a w zasadzie na patelni ;))

Efektu uzyskany dzięki bezglutenowemu makaronowi z kukurydzą oraz dyni!
Całość z lekkim ziołowym, nietypowym posmakiem tymianku i uroczymi pomidorkami koktajlowymi.

 
Składniki:
  • 50g makaronu kukurydziano- ryżowego spaghetti
  • 1/2 dyni hokkaido
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • pomidory koktajlowe
  • świeży tymianek
  • 1 łyżka oleju arganowego
  • przyprawy: curry, kurkuma, sól sezamowa
Przygotowanie: 
  1. Makaron ugotować i odcedzić.
  2. Dynię ugotować (bez skórki), a następnie lekko poddusić na oleju arganowym z dodatkiem przypraw, na koniec zblendować na gładki sos.
  3. Do gotowego sosu dodać makaron i wymieszać.
  4. Gotowe danie podać z pomidorkami koktajlowymi, tymiankiem oraz lekko uprażonymi ziarnami słonecznika.
Danie jest bardzo sycące, a zarazem lekkie, czyli takie, jak lubię najbardziej! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 520kcal
1 porcja- ok. 260kcal

Wegetariański obiad VSposób na dynię 2015