Tym razem udowadniam, że oprócz propozycji śniadaniowych, czy w przystawkach sprawdziła się równie świetnie, jako masa do słodkiej tarty!
Spód tarty wykonałam z mąk bezglutenowych, o lekko słodkawym posmaku- całość rewelacja!
Składniki:
Spód
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 4 łyżki mąki jaglanej
- 1 banan
- 3 łyżki sezamu
- 6 łyżek kaszy kukurydzianej
- 1 pomarańcza
- 2 łyżeczki stevi
- 1 łyżka jagód goji
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
Spód
- Sezam lekko uprażyć na suchej teflonowej patelni, a następnie zblendować do konsystencji masła (w blenderze lub młynku do kawy).
- Banana zblendować, a następnie połączyć z mąkami i pastą sezamową.
- Ugnieść i wyrobić ciasto, które następnie wyłożyć do formy i piec około 15 minut w 170 stopniach.
- Z pomarańczy wycisnąć sok.
- Kaszę kukurydzianą ugotować w wodzie wymieszanej z sokiem pomarańczowym i stevią.
- Gotową masę wyłożyć na wcześniej upieczony spód, udekorować jagodami goji i wiórkami kokosowymi.
Ciasto jest idealne dla każdego- alergika, osoby na diecie odchudzającej, czy dla dzieci! :)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1315kcal
1 kawałek- ok. 110kcal



