27 stycznia 2015

KOKOSOWA TARTA Z KUKURYDZIANĄ MASĄ

Czyli kolejna propozycja na wykorzystanie powszechnie dostępnej, a bardzo często niedocenianej kaszy kukurydzianej.
Tym razem udowadniam, że oprócz propozycji śniadaniowych, czy w przystawkach sprawdziła się równie świetnie, jako masa do słodkiej tarty!

Spód tarty wykonałam z mąk bezglutenowych, o lekko słodkawym posmaku- całość rewelacja!



Składniki:
Spód
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 4 łyżki mąki jaglanej
  • 1 banan
  • 3 łyżki sezamu
Masa
  • 6 łyżek kaszy kukurydzianej
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 łyżka jagód goji
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Spód
  1. Sezam lekko uprażyć na suchej teflonowej patelni, a następnie zblendować do konsystencji masła (w blenderze lub młynku do kawy).
  2. Banana zblendować, a następnie połączyć z mąkami i pastą sezamową.
  3. Ugnieść i wyrobić ciasto, które następnie wyłożyć do formy i piec około 15 minut w 170 stopniach.
Masa
  1. Z pomarańczy wycisnąć sok.
  2. Kaszę kukurydzianą ugotować w wodzie wymieszanej z sokiem pomarańczowym i stevią.
  3. Gotową masę wyłożyć na wcześniej upieczony spód, udekorować jagodami goji i wiórkami kokosowymi.

Ciasto jest idealne dla każdego- alergika, osoby na diecie odchudzającej, czy dla dzieci! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1315kcal
1 kawałek- ok. 110kcal

Tarta słodka czy wytrawna?Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczęNiskokaloryczny styczeńWalentynkowe menu