13 września 2017

DYNIOWE KLUSKI Z CZEKOŚLIWKĄ

Dynia - królowa jesieni i królowa w mojej kuchni!

Uwielbiam pod każdą postacią! Na słodko, na wytrawnie, pieczona solo!

Dyniowe kluski - niebo w gębie! Malutkie, urocze i delikatnie słodkawe!



Składniki:

  • 2kg ziemniaków

  • 2 szklanki musu dyniowego

  • 4 łyżki lnu

  • 4 łyżki mąki kokosowej

  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

  • domowa czekośliwka


Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj, ostudź i porządnie ugnieć.

  2. Następnie wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą połącz.

  3. Masę odstaw na około 20 minut, a następnie uformuj z niej kuleczki, które ugotuj w lekko osolonej wodzie.

  4. Gotowe kluski podaj z czekośliwką.


Kalorie:

Całość (40 klusek) - ok. 2810kcal

1 kluska - ok. 70kcal