2 czerwca 2014

BURGERY Z BOTWINKĄ I CHŁODNIK WIOSENNY

Sezon na świeże warzywa w pełni, więc dlaczego nie korzystać? ;)
Tym razem korzystając z dobrodziejstw wiosny wykonałam burgery i chłodnik z mnóstwem świeżych warzyw.
Jest to troszkę inne wydanie botwiny i mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu!


Składniki:
Burgery
  •  pęczek botwiny- same łodygi i liście
  • 6 łyżek kaszy kuskus
  • 1 jajko
  • koperek
  • czosnek
  • przyprawy: sól morska, pieprz, czosnek niedźwiedzi, kurkuma
Chłodnik 
  • 2 pęczki botwiny- buraczki
  • 1 pęczek botwiny- łodygi i liście
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 świeże ogórki gruntowe
  • 1 duży jogurt naturalny
  • koperek
  • 3 łyżeczki soku z cytryny (wyciśnięty)
  • przyprawy: sól morska, pieprz
Przygotowanie:
Burgery
  1. Łodygi i liście dokładnie umyć, pokroić na małe kawałki i obgotować kilka minut.
  2. Kaszę kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu.
  3. Koperek posiekać drobno i połączyć ze sobą wszystkie składniki.
  4. Dokładnie wymieszać, przyprawić i formować małe kotleciki.
  5. Burgery piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg).
Chłodnik
  1. Umyć dokładnie buraczki, obrać i pokroić w małe kawałki.
  2. Gotować je około 10 minut w 500ml wody.
  3. Łodygi i liście po dokładnym umyciu również poszatkować i wrzucić do gotujących się buraczków, a następnie gotować kolejne 5 minut.
  4. Całość odstawić do wystygnięcia.
  5. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce (grube oczka), ogórki obrać i również zetrzeć, koperek posiekać.
  6. Starte warzywa dodać do wystudzonej botwiny i bulionu, wlać jogurt, dodać koperek i sok z cytryny, a na koniec przyprawić do smaku.
  7. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do schodzenia (około 30 minut).

Świetne danie, chłodnik super uzupełniają botwinkowe burgery, co czyni to danie sycącym, a jednocześnie lekkim! Gorąco... a raczej chłodno polecam! ;)


Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 700kcal
1 porcja- ok. 234kcal

Zastąp słoik pysznym daniem - II edycjaBy Niejadek Zjadł Obiadek