Tym razem korzystając z dobrodziejstw wiosny wykonałam burgery i chłodnik z mnóstwem świeżych warzyw.
Jest to troszkę inne wydanie botwiny i mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu!
Składniki:
Burgery
- pęczek botwiny- same łodygi i liście
- 6 łyżek kaszy kuskus
- 1 jajko
- koperek
- czosnek
- przyprawy: sól morska, pieprz, czosnek niedźwiedzi, kurkuma
- 2 pęczki botwiny- buraczki
- 1 pęczek botwiny- łodygi i liście
- pęczek rzodkiewek
- 2 świeże ogórki gruntowe
- 1 duży jogurt naturalny
- koperek
- 3 łyżeczki soku z cytryny (wyciśnięty)
- przyprawy: sól morska, pieprz
Burgery
- Łodygi i liście dokładnie umyć, pokroić na małe kawałki i obgotować kilka minut.
- Kaszę kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu.
- Koperek posiekać drobno i połączyć ze sobą wszystkie składniki.
- Dokładnie wymieszać, przyprawić i formować małe kotleciki.
- Burgery piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg).
- Umyć dokładnie buraczki, obrać i pokroić w małe kawałki.
- Gotować je około 10 minut w 500ml wody.
- Łodygi i liście po dokładnym umyciu również poszatkować i wrzucić do gotujących się buraczków, a następnie gotować kolejne 5 minut.
- Całość odstawić do wystygnięcia.
- Rzodkiewkę zetrzeć na tarce (grube oczka), ogórki obrać i również zetrzeć, koperek posiekać.
- Starte warzywa dodać do wystudzonej botwiny i bulionu, wlać jogurt, dodać koperek i sok z cytryny, a na koniec przyprawić do smaku.
- Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do schodzenia (około 30 minut).
Świetne danie, chłodnik super uzupełniają botwinkowe burgery, co czyni to danie sycącym, a jednocześnie lekkim! Gorąco... a raczej chłodno polecam! ;)
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 700kcal
1 porcja- ok. 234kcal
jakie piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuń