27 sierpnia 2017

DYNIOWY PĘCZAK Z PAPRYKĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI

Moje ukochane warzywo - dynia!

Zaczyna królować na sklepowych półkach, a wraz z rozpoczęciem sezonu na dynię moja kuchnia zamienia się w ich magazyn :)

Dzisiaj danie lekkie, ale mocno dyniowe :)


Składniki:
  • mała dynia hokkaido
  • 2 czerwone papryki
  • 600g kaszy pęczak
  • ząbek czosnku
  • 6 łyżeczek oleju lnianego
  • garść orzechów laskowych
  • natka pietruszki
  • przyprawy: papryka słodka i ostra, sól himalajska, cynamon, kumin, kolendra, ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma

Przygotowanie:
  1. Kaszę pęczak ugotuj w wodzie z dodatkiem kurkumy, ziela angielskiego i liści laurowych.
  2. Z ugotowanej i odcedzonej kaszy wyciągnij liść laurowy i ziele angielskie.
  3. Dynię i paprykę pokrój na kawałki, po czym upiecz je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (około 20/30 minut).
  4. Z upieczonej papryki ściągnij skórkę, po czym pokrój ją na mniejsze kawałki i wymieszaj razem z dynią, posiekanym czosnkiem, pozostałymi przyprawami i ugotowaną kaszą.
  5. Gotowe danie polej łyżeczką oleju lnianego, posyp natką pietruszki i uprażonymi orzechami laskowymi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (6 porcji) - ok. 2765kcal
1 porcja - ok. 461kcal