12 sierpnia 2015

WEGAŃSKA TARTA Z KREMEM I MALINAMI

Truskawki już się skończy, ale sezon na maliny wciąż trwa! Więc korzystam! :)
I dzisiaj przedstawiam wegańską tartę bez pieczenia, za to ze słodkim kremem jaglanym i pysznymi malinami!


Ciasto najlepiej smakuje schłodzone i ostrzegam, że nawet podczas upałów ciężko skończyć na jednym kawałku :)


Składniki:
Spód
  • 1 garść migdałów
  • 1 garść suszonych moreli
  • 5 łyżek nasion chia
  • 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego
Krem
  • 150g kaszy jaglanej
  • 500ml napoju ryżowego
  • 2 łyżeczki stevi
  • maliny

Przygotowanie:
Spód
  1. Morele sparzyć wrzątkiem, a następnie zblendować na mus.
  2. Migdały zmielić i połączyć z musem morelowym, chia i amarantusem- dokładnie wymieszać.
  3. Formę wyłożyć folią spożywczą, a następnie wyłożyć do niej spód (formując niewysokie brzegi) i odstawić do schłodzenia w lodówce.
Krem 
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku ryżowym z dodatkiem stevi- odstawić do wystygnięcia.
  2. Kaszę zblendować na gładki krem (w razie potrzeby dolać mleka) i wyłożyć na wcześniej przygotowany spód, ozdobić malinami.
Ktoś się skusi? :)



Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1450kcal
1 kawałek- ok. 104kcal

Letnie owoceDzień Polskiej Żywności 2015