15 kwietnia 2019

TRADYCYJNY OBIAD W WYDANIU WEGAŃSKIM

Po wegański też można tradycyjnie posmakować weekendu :)



Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 4 łyżki mleka sojowego

  • 3 łyżki płatków drożdżowych

  • 350 kg kapusty kiszonej

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 łyżka słonecznika

  • natka pietruszki

  • 180 g tofu wędzonego

  • 300 g fasoli czerwonej (ugotowanej lub konserwowej)

  • 6 łyżek dressingu do sałatek

  • przyprawy: sól, pieprz, galangal, majeranek


Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i rozgnieć z dodatkiem mleka sojowego oraz płatków drożdżowych.

  2. Kapustę kiszoną oraz natkę posiekaj, a następnie wymieszaj z dodatkiem soli, pieprzu, słonecznika i oliwy.

  3. Tofu zblenduj z fasolą, dressingiem, solą, galangalem oraz majerankiem.

  4. Z powstałej masy uformuj kotleciki, które piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni (20 minut).

  5. Gotowe ziemniaki, surówkę oraz kotlety wyłóż na talerz, całość posyp natką pietruszki.


Kalorie:

Całość (6 porcji) - ok. 1890kcal

1 porcja - ok. 315kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.