21 listopada 2017

GRYCZANY CHLEBEK Z CYNAMONEM I MAKIEM

I nadal pozostaję w świątecznym klimatem!

Dzisiaj na talerzu ląduje aromatyczny chlebek z gryki, któremu cynamon i mak dodają świątecznego charakteru :)



Składniki:

  • 200g kaszy gryczanej niepalonej

  • 3 łyżki mąki kokosowej

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

  • 3 łyżki lnu mielonego

  • 4 łyżki syropu z agawy

  • 1/3 szklanki maku

  • 1 łyżeczka sody

  • cynamon


Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną namocz w wodzie przez całą noc.

  2. Len wymieszaj z 6 łyżkami wrzątku i odczekaj, aż nabierze odpowiedniej konsystencji.

  3. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblenduj na gładką masę.

  4. Całosć przełóż do formy i piecz około 35 minut w 190 stopniach.




Gotowy chlebek podawaj z ulubionymi dodatkami.

U mnie było to masło orzechowe i domowy dżem malinowy!

Kalorie:

Całość (15 kawałków) - ok. 1445kcal

1 kawałek - ok. 96kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.