28 lutego 2016

KOTLETY FASOLOWE Z PIETRUSZKĄ

Na niedzielny obiad! Odrzucamy schabowe, mielone, czy inne pieczone mięsa!
Łapiemy na paczkę fasoli i pieczemy pyszne, zdrowe kotley z pietruszką ;)

Bogate źródło białka roślinnego!


Składniki:
  • 200g białej fasoli
  • 3 łyżki mąki konopnej
  • 2 korzenie pietruszki
  • 3 łyżki sezamu
  • przyprawy: sól himalajska, papryka słodka, bazylia
Przygotowanie:
  1. Fasolę namoczyć przez co najmniej 12 godzin, a następnie ją ugotować (co najmniej 60 minut).
  2. Pietruszkę obrać i również ugotować.
  3. Ostudzoną fasolę i pietruszkę zblendować z mąką konopną oraz przyprawami.
  4. Z masy uformować dość płaskie kotleciki, które następnie obtoczyć w sezamie- piec około 30 minut w 180 stopniach.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (16 kotletów)- ok. 965kcal
1 kotlet- ok. 60kcal