19 kwietnia 2015

KOKOSOWE CIASTO Z GALARETKĄ Z TAPIOKI I MIECHUNKĄ

Za oknem piękna pogoda, więc postanowiłam poeksperymentować z lekkim ciastem.
Letnie ciasta kojarzą nam się zazwyczaj z prostym biszkoptem oraz galaretką z owocami.
Ja oczywiście nie byłabym sobą, gdybym zrobiła coś tak prostego bez kombinowania ;)

Lekkie ciasto jest, ale z mąki kokosowej! Galaretka jest, ale z tapioki, a do tego miechunka! :)


Składniki:
Ciasto
  • 6 łyżek mąki kokosowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 banany
  • 2 białka
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki stevi
Galaretka
  • 100g tapioki
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego
  • 4 połówki brzoskwiń
  • 2 łyżeczki agaru
  • 2 łyżeczki stevi
  • garść miechunki

Przygotowanie:
Ciasto
  1. Białka zblendować z bananami, mlekiem i stevią.
  2. Dodać mąkę koksową, wymieszać i przelać do formy- piec 40 minut w 180 stopniach (odstawić do wystygnięcia).
Galaretka
  1. Tapiokę ugotować w mleku z dodatkiem stevi (aż perełki będą przezroczyste).
  2. Brzoskwinie zblendować i dodać do ugotowanej tapioki, ponownie zagotować i energicznie mieszając dodać agar.
  3. Galaretkę od razu przelać na wcześniej przygotowany spód, na wierch powciskać suszoną miechunkę i odstawić do stężenia (może być w temperaturze pokojowej).
Lekkie i nietypowe ciasto gotowe!


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1550kcal
1 kawałek- ok. 129kcal