Letnie ciasta kojarzą nam się zazwyczaj z prostym biszkoptem oraz galaretką z owocami.
Ja oczywiście nie byłabym sobą, gdybym zrobiła coś tak prostego bez kombinowania ;)
Lekkie ciasto jest, ale z mąki kokosowej! Galaretka jest, ale z tapioki, a do tego miechunka! :)
Składniki:
Ciasto
- 6 łyżek mąki kokosowej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 2 banany
- 2 białka
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 łyżeczki stevi
- 100g tapioki
- 1,5 szklanki mleka kokosowego
- 4 połówki brzoskwiń
- 2 łyżeczki agaru
- 2 łyżeczki stevi
- garść miechunki
Przygotowanie:
Ciasto
- Białka zblendować z bananami, mlekiem i stevią.
- Dodać mąkę koksową, wymieszać i przelać do formy- piec 40 minut w 180 stopniach (odstawić do wystygnięcia).
- Tapiokę ugotować w mleku z dodatkiem stevi (aż perełki będą przezroczyste).
- Brzoskwinie zblendować i dodać do ugotowanej tapioki, ponownie zagotować i energicznie mieszając dodać agar.
- Galaretkę od razu przelać na wcześniej przygotowany spód, na wierch powciskać suszoną miechunkę i odstawić do stężenia (może być w temperaturze pokojowej).
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1550kcal
1 kawałek- ok. 129kcal