Nie w połączeniu z makaronem, a ze słodkim ziemniakiem, jako farsz!
Był to zdecydowanie strzał w 10! Danie jest smaczne i bardzo pożywne, a co za tym idzie nietypowe ;)
Składniki:
- 1 batat
- 140g mieszanki sojowej do spaghetti
- 200g passaty pomidorowej
- świeża bazylia
- 1 łyżeczka pestek dyni
- przyprawy: papryka słodka, sól sezamowa
- Mieszankę sojową podgrzać na patelni z dodatkiem passaty pomidorowej, bazylii i przypraw.
- Batat umyć i obgotować przez 20 minut, następnie przekroić na pół i wydrążyć nieco środek.
- Do batatów nałożyć farsz spaghetti, całość zapiec przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
- Gotowe bataty posypać pestkami dyni i ozdobić listkami bazylii.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 503kcal
1 porcja- ok. 252kcal