11 kwietnia 2016

BATAT ZAPIEKANY Z SOSEM SOJOWYM SPAGHETTI

Pomysł na troszkę inne wykorzystanie wegańskiego sosu spaghetti ;)
Nie w połączeniu z makaronem, a ze słodkim ziemniakiem, jako farsz!
Był to zdecydowanie strzał w 10! Danie jest smaczne i bardzo pożywne, a co za tym idzie nietypowe ;)


Składniki:
  • 1 batat
  • 140g mieszanki sojowej do spaghetti
  • 200g passaty pomidorowej
  • świeża bazylia
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • przyprawy: papryka słodka, sól sezamowa
Przygotowanie:
  1. Mieszankę sojową podgrzać na patelni z dodatkiem passaty pomidorowej, bazylii i przypraw.
  2. Batat umyć i obgotować przez 20 minut, następnie przekroić na pół i wydrążyć nieco środek.
  3. Do batatów nałożyć farsz spaghetti, całość zapiec przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
  4. Gotowe bataty posypać pestkami dyni i ozdobić listkami bazylii. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 503kcal
1 porcja- ok. 252kcal