Naturalna słodycz banana i kremowa konsystencja masła orzechowego, połączona z ciecierzycą i lekko kwaskowatą nutą żurawiny sprawiły, że te ciasteczka skradły moje serce!
Składniki:
- 100g ciecierzycy
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 banan
- garść żurawiny suszonej
- Ciecierzycę namoczyć (najlepiej 12 godzin), a następnie ugotować do całkowitej miękkości.
- Po ugotowaniu i wystudzeniu ciecierzycę zblendować z bananem.
- Do zblendowanej ciecierzycy dodać masło orzechowego i dokładnie wymieszać.
- Z masy uformować niewielkie ciasteczka, do środka każdego wkładając żurawinę.
- Piec około 15- 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (32 ciasteczka)- ok. 1025kcal
1 ciasteczko- ok. 32kcal