23 sierpnia 2015

WEGAŃSKIE CIASTECZKA Z CIECIERZYCY

Te ciasteczka wymagają jedynie 4 składników, a przy tym są bardzo smaczne!

Naturalna słodycz banana i kremowa konsystencja masła orzechowego, połączona z ciecierzycą i lekko kwaskowatą nutą żurawiny sprawiły, że te ciasteczka skradły moje serce!


Składniki:
  • 100g ciecierzycy
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 banan
  • garść żurawiny suszonej
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć (najlepiej 12 godzin), a następnie ugotować do całkowitej miękkości.
  2. Po ugotowaniu i wystudzeniu ciecierzycę zblendować z bananem.
  3. Do zblendowanej ciecierzycy dodać masło orzechowego i dokładnie wymieszać.
  4. Z masy uformować niewielkie ciasteczka, do środka każdego wkładając żurawinę.
  5. Piec około 15- 20 minut w temperaturze 180 stopni. 
Pyszne, zdrowe i pożywne ciasteczka gotowe- na niedzielny seans filmowy idealne! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (32 ciasteczka)- ok. 1025kcal
1 ciasteczko- ok. 32kcal