12 czerwca 2016

FRITTATA ZE SZPINAKIEM I LNEM

Super propozycja na pożywną, ale jednocześnie lekką kolację!

Z dodatkiem wartościowego szpinaku i uroczych pomidorków. Danie jest stosunkowo proste i szybkie w przygotowaniu. Zatem jeśli po powrocie do domu z pracy nie macie chęci na pichcenie, ale za to macie smaka na coś dobrego polecam właśnie frittatę! ;)


Składniki:
  • 6 jajek
  • 150g serka wiejskiego lekkiego
  • 2 garście szpinaku
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • 1 łyżka łuskanych nasion konopi
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • przyprawy: bazylia, sól himalajska
Przygotowanie:
  1. Jajka wymieszać z serkiem wiejskim, posiekanym szpinakiem, pastą curry, przyprawami, nasionami konopii i lnem.
  2. Całość przelać na nagrzaną patelnię (bez tłuszczu), na wierzchu poukładać połówki pomidorków i podsmażyć przez kilka minut pod przykryciem.
  3. Następnie patelnię włożyć do piekarnika i zapiekać (bez pokrywy) całość przez kolejnych kilka minut.
  4. Przed podaniem posypać czarnuszką.
Fritattę przygotowałam przy okazji testowania patelni WOLL Szafir, która świetnie posłuży, jako naczynie do smażenia, jak i również zapiekania w piekarniku.

Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 670kcal
1 kawałek- ok. 84kcal