11 stycznia 2015

BURACZKOWE KOTLETY Z KASZY BULGUR

Wszyscy dobrze wiedzą, jak wartościowym produktem są buraki. Wzmacniają układ krwionośny, posiadają właściwości przeciwnowotworowe i pomagają w walce z wirusami! Przy tych wszystkich walorach odżywczych posiadają również walory smakowe, dzięki którym można wykorzystać je do stworzenia pysznego posiłku!

Jednocześnie użyta w przepisie kasza bulgur, nie dość, że szybka w przyrządzeniu to zawiera mnóstwo minerałów (wapń, żelazo, magnez) i witamin (zwłaszcza z grupy B).


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy bulgur (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 burak
  • 1 łyżka mąki z topinamburu
  • 1 łyżka kiełków rzodkiewki
  • przyprawy: kostka warzywna bio, majeranek, sól sezamowa
Przygotowanie:
  1. Kaszę bulgur ugotować w bulionie warzywnym.
  2. Buraka ugotować i zblendować na mus.
  3. Gotowy bulgur wymieszać ze zblendowanym burakiem, kiełkami i mąką z topinamburu oraz majerankiem i solą sezamową.
  4. Z masy uformować płaskie kotleciki i piec je w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Dla wegetarian mogą stanowić posiłek w towarzystwie ulubionego sosu, natomiast dla wszystkich mięsożerców mogą być dodatkiem do obiadu :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (10 kotletów)- ok. 280kcal
1 kotlet- ok. 28kcal

Niskokaloryczny styczeń