Jednocześnie użyta w przepisie kasza bulgur, nie dość, że szybka w przyrządzeniu to zawiera mnóstwo minerałów (wapń, żelazo, magnez) i witamin (zwłaszcza z grupy B).
Składniki:
- 4 łyżki kaszy bulgur (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 1 burak
- 1 łyżka mąki z topinamburu
- 1 łyżka kiełków rzodkiewki
- przyprawy: kostka warzywna bio, majeranek, sól sezamowa
- Kaszę bulgur ugotować w bulionie warzywnym.
- Buraka ugotować i zblendować na mus.
- Gotowy bulgur wymieszać ze zblendowanym burakiem, kiełkami i mąką z topinamburu oraz majerankiem i solą sezamową.
- Z masy uformować płaskie kotleciki i piec je w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Dla wegetarian mogą stanowić posiłek w towarzystwie ulubionego sosu, natomiast dla wszystkich mięsożerców mogą być dodatkiem do obiadu :)
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (10 kotletów)- ok. 280kcal
1 kotlet- ok. 28kcal
