11 stycznia 2015

BURACZKOWE KOTLETY Z KASZY BULGUR

Wszyscy dobrze wiedzą, jak wartościowym produktem są buraki. Wzmacniają układ krwionośny, posiadają właściwości przeciwnowotworowe i pomagają w walce z wirusami! Przy tych wszystkich walorach odżywczych posiadają również walory smakowe, dzięki którym można wykorzystać je do stworzenia pysznego posiłku!

Jednocześnie użyta w przepisie kasza bulgur, nie dość, że szybka w przyrządzeniu to zawiera mnóstwo minerałów (wapń, żelazo, magnez) i witamin (zwłaszcza z grupy B).


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy bulgur (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 burak
  • 1 łyżka mąki z topinamburu
  • 1 łyżka kiełków rzodkiewki
  • przyprawy: kostka warzywna bio, majeranek, sól sezamowa
Przygotowanie:
  1. Kaszę bulgur ugotować w bulionie warzywnym.
  2. Buraka ugotować i zblendować na mus.
  3. Gotowy bulgur wymieszać ze zblendowanym burakiem, kiełkami i mąką z topinamburu oraz majerankiem i solą sezamową.
  4. Z masy uformować płaskie kotleciki i piec je w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Dla wegetarian mogą stanowić posiłek w towarzystwie ulubionego sosu, natomiast dla wszystkich mięsożerców mogą być dodatkiem do obiadu :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (10 kotletów)- ok. 280kcal
1 kotlet- ok. 28kcal

Niskokaloryczny styczeń

28 komentarzy:

  1. Ale piękny kolor! Muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przecudnie :-) I przypomniałaś mi, że w końcu muszę wybrać się na owocne poszukiwania bulguru ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. taki buraczany talerzyk to i ja poproszę:)
    zamierzałam się zabrać za te chlebki z ciecierzycą ale nigdzie nie mogę dostać mąki.. jakby wywiało:(

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie jadłam tej kaszy, idealny pierwszy raz z nią - te kotlety ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O kotlety z buraka :) Te też muszą bosko smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Buraki są cudowne, łączą przyjemne z pożytecznym :D Cudne te kotleciki, takie o niebo lepsze niż mięsne :3

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciągle przymierzam się do bulguru i nadal go nie spróbowałam. Muszę się w takim razie skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. szaleję za buraczkami, zwłaszcza z kaszą, samo zdrowie i takie piękne :d

    OdpowiedzUsuń
  9. Mają świetny kolor! Idealne do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ciekawy przepis :) bardzo lubię buraczki, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  11. kolejny pomysł na coś zdrowego i niebanalnego!

    OdpowiedzUsuń
  12. Smaczne i zdrowe - mniam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliczny mają kolor. Muszę w końcu spróbować tej kaszy bulgur :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Chyba się pokuszę o gryczaną wersję, wyglądają świetnie, a bulguru nie mam :P

    OdpowiedzUsuń
  15. zdecydowanie wyglądają na warte wypróbowania <3!

    OdpowiedzUsuń
  16. Kupiłam ostatnią mąkę z topinamburu, ale nie bardzo wiem, co z nią zrobić. Jest dość wyrazista w smaku. Próbowałaś może innych zastosowań?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi pasuje ten wyrazisty smak i robiłam z niej jeszcze placki http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/12/placki-topinamburowe-z-cukinia.html ale myślę, że jeśli przeszkadza Ci ten zbyt intensywny smak to świetnie sprawdzi się, jako dodatek do placuszków warzywnych, do ciasta na wytrawną tartę, czy naleśników :)

      Usuń
  17. Mąkę z topinamburu to masz z darów natury czy jest jeszcze jakaś firma co sprzedaje ją? Propo buraka można by było użyć suszonych było by prościej może :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, z Darów natury. Innej nie widziałam

      Usuń
    2. ja również z darów natury posiadam http://www.bioplanet.pl/maka-z-topinamburu-bezglutenowa-bio-500-g---dary-natury,g-204,pk235,p7913,PL

      Usuń
  18. Ja się w tym roku rozkochałam w burakach, a więc takie kotlety to idealna propozycja dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Buraki również maja bardzo wysoki indeks glikemiczny i ja ich muszę unikać, choć je uwielbiam;-) Propozyjca bardzo fajna:-)

    OdpowiedzUsuń