Jak sądzicie, czy można zrobić dietetyczne kruche ciasto? Odpowiedź jest prosta- TAK!
A na dowód przedstawiam cudowny w smaku bezglutenowy makowiec na kruchym spodzie!
To ciasto jest idealne, jako propozycja dla wszystkich osób na dietach: bezglutenowej, wegańskiej, czy dietetycznej.
Na kawałeczek takiego ciasta mogą pokusić się również osoby z cukrzycą.
Składniki:
Spód
- 50g mąki jaglanej
- 50g mąki z amarantusa
- 1 łyżeczka stevi
- 1 łyżka tahini
- 1 banan
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- 400ml mleka migdałowego
- 5 łyżek maku
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka stevi
- 1 łyżeczka cynamonu
- do ozdoby: kwiatuszki z kruchego ciasta, jagody goji
Spód
- Mąki połączyć ze stevią.
- Do mąk dodać zblendowanego banana i tahini, a następnie ugnieść porządnie ciasto.
- Kulę ciasta odstawić do zamrażalnika na 10 minut.
- Ciasto wyłożyć do formy (sylikonowej, bądź wyłożonej papierem do pieczenia) formując brzegi o wysokości 1-2 cm i nacinając ciasto nożem na całej powierzchni.
- Piec około 30 minut w 180 stopniach.
- Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować z makiem w 300ml mleka z dodatie cynamonu i stevi.
- Ugotowaną kaszę zblendować z pozostałymi 100ml mleka i orzechami nerkowca.
- Gotową masę wyłożyć na kruchy spód i udekorować kwiatuszkami z ciasta kruchego, jagodami goji i nerkowcami.
Byłam pod tak ogromnym wrażeniem smakowym tego kruchego ciasta, że oczywiście nie mogłam oprzeć się przed zjedzeniem 3 kawałków na raz ;)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1290kcal
1 kawałek- ok. 129kcal

