Jak sądzicie, czy można zrobić dietetyczne kruche ciasto? Odpowiedź jest prosta- TAK!
A na dowód przedstawiam cudowny w smaku bezglutenowy makowiec na kruchym spodzie!
To ciasto jest idealne, jako propozycja dla wszystkich osób na dietach: bezglutenowej, wegańskiej, czy dietetycznej.
Na kawałeczek takiego ciasta mogą pokusić się również osoby z cukrzycą.
Składniki:
Spód
- 50g mąki jaglanej
- 50g mąki z amarantusa
- 1 łyżeczka stevi
- 1 łyżka tahini
- 1 banan
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- 400ml mleka migdałowego
- 5 łyżek maku
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka stevi
- 1 łyżeczka cynamonu
- do ozdoby: kwiatuszki z kruchego ciasta, jagody goji
Spód
- Mąki połączyć ze stevią.
- Do mąk dodać zblendowanego banana i tahini, a następnie ugnieść porządnie ciasto.
- Kulę ciasta odstawić do zamrażalnika na 10 minut.
- Ciasto wyłożyć do formy (sylikonowej, bądź wyłożonej papierem do pieczenia) formując brzegi o wysokości 1-2 cm i nacinając ciasto nożem na całej powierzchni.
- Piec około 30 minut w 180 stopniach.
- Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować z makiem w 300ml mleka z dodatie cynamonu i stevi.
- Ugotowaną kaszę zblendować z pozostałymi 100ml mleka i orzechami nerkowca.
- Gotową masę wyłożyć na kruchy spód i udekorować kwiatuszkami z ciasta kruchego, jagodami goji i nerkowcami.
Byłam pod tak ogromnym wrażeniem smakowym tego kruchego ciasta, że oczywiście nie mogłam oprzeć się przed zjedzeniem 3 kawałków na raz ;)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1290kcal
1 kawałek- ok. 129kcal
Takiego ciasta to można zjeść 3 kawałki bez wyrzutów :)
OdpowiedzUsuńA dodatek tahini do spodu to strzał w 10 :)
zgadzam się w 100% :)
UsuńPrzemawia do mnie taki makowiec :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda, na pewno smaczny:)
OdpowiedzUsuńMak wkomponował się tutaj genialnie :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentuje
OdpowiedzUsuńGenialne! ;)
OdpowiedzUsuńRobimy podobny, a do masy makowej dodajemy albo mus jabłkowy albo powidła śliwkowe :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł z powidłami śliwkowymi :)
UsuńNa kawałek makowca zawsze się skuszę :) A na takiego jak Twój nawet na dwie porcje :D
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo ciekawie! Inaczej, a jednak wciąż to makowiec :D
genialny pomysł na masę maskową! musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńtaki makowiec to samo zdrówko :D
OdpowiedzUsuńTaki makowiec musi być pyszny, ja chętnie chcę!
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDo zrobienia <3!
OdpowiedzUsuńDlaczego za każdym razem, jak tu wchodzę, dostaję niekontrolowanego ślinotoku? :D
OdpowiedzUsuńmożna go zahamować tylko w jeden sposób- wypróbować przepis i zjeść pyszne ciacho! :)
UsuńMadziu moje gratulacje, świetny przepis :-) ciacho wygląda pysznie i z chęcią bym zjadła kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńMmmm smakowity! Zjadłabym kawałeczek, chociaż skoro jest dietetyczny to może więcej niż kawałeczek!
OdpowiedzUsuńGenialne! Aż ślinka cieknie, poproszę kawałek ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makowca! :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na taki nietypowy makowiec :)
OdpowiedzUsuńWymarzony na Święta! :)
OdpowiedzUsuńNiesamowite połączenie :) Już wiem co zagości na moim Wigilijnym stole :)
OdpowiedzUsuńMmm muszę wypróbować!! :))
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek tego pysznego ciasta ☺
OdpowiedzUsuńBędziemy robić na święta :)
OdpowiedzUsuńOj bardzo ciekawa jestem smaku, kocham mak w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis! Czy mozna uzyć innej maki, np. orkiszowej i innego mleka roślinnego, np. sojowego lub ryżowego? Dziękuje.
OdpowiedzUsuńJasne, że tak, tyle tylko, że ciasto z innej mąki będzie miało nieco inny smak, a mleko migdałowe spokojnie możesz zastąpić dowolnym :) Daj znać, jak się udało :)
UsuńBardzo ciekawy przepis, podobają mi się zwłaszcza składniki na kruchy spód. Muszę to do jakiegoś ciasta wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńświetny :) uwielbiam makowce. A w tym roku chyba wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
no z cukrzycą to ja bym nie zaryzykowała jednak... mak, jaglanka, banan... ale wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńjak ktoś ma ustabilizowany poziom cukru we krwi to jeden kawałeczek myślę, że nie zaszkodzi, a na pewno będzie o wiele lepszy, niż makowiec tradycyjny ;)
UsuńNa jakiej srednicy blaszke przewidziany jest przepis?
OdpowiedzUsuńciasto robiłam w małej tortownicy o średnicy 18 cm :)
Usuń