6 grudnia 2014

MAKOWIEC NA KRUCHYM SPODZIE

Jak sądzicie, czy można zrobić dietetyczne kruche ciasto? Odpowiedź jest prosta- TAK!

 

A na dowód przedstawiam cudowny w smaku bezglutenowy makowiec na kruchym spodzie!

To ciasto jest idealne, jako propozycja dla wszystkich osób na dietach: bezglutenowej, wegańskiej, czy dietetycznej.
Na kawałeczek takiego ciasta mogą pokusić się również osoby z cukrzycą.


Składniki:
Spód
  • 50g mąki jaglanej
  • 50g mąki z amarantusa
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1 łyżka tahini
  • 1 banan
Masa makowa 
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 400ml mleka migdałowego
  • 5 łyżek maku
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • do ozdoby: kwiatuszki z kruchego ciasta, jagody goji
Przygotowanie:
Spód
  1. Mąki połączyć ze stevią.
  2. Do mąk dodać zblendowanego banana i tahini, a następnie ugnieść porządnie ciasto.
  3. Kulę ciasta odstawić do zamrażalnika na 10 minut.
  4. Ciasto wyłożyć do formy (sylikonowej, bądź wyłożonej papierem do pieczenia) formując brzegi o wysokości 1-2 cm i nacinając ciasto nożem na całej powierzchni.
  5. Piec około 30 minut w 180 stopniach.
Masa makowa
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować z makiem w 300ml mleka z dodatie cynamonu i stevi.
  2. Ugotowaną kaszę zblendować z pozostałymi 100ml mleka i orzechami nerkowca.
  3. Gotową masę wyłożyć na kruchy spód i udekorować kwiatuszkami z ciasta kruchego, jagodami goji i nerkowcami.

Byłam pod tak ogromnym wrażeniem smakowym tego kruchego ciasta, że oczywiście nie mogłam oprzeć się przed zjedzeniem 3 kawałków na raz ;)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1290kcal
1 kawałek- ok. 129kcal

Lekkie ŚwiętaKorzenne przysmaki

36 komentarzy:

  1. Takiego ciasta to można zjeść 3 kawałki bez wyrzutów :)
    A dodatek tahini do spodu to strzał w 10 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przemawia do mnie taki makowiec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda, na pewno smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mak wkomponował się tutaj genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robimy podobny, a do masy makowej dodajemy albo mus jabłkowy albo powidła śliwkowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo fajny pomysł z powidłami śliwkowymi :)

      Usuń
  6. Na kawałek makowca zawsze się skuszę :) A na takiego jak Twój nawet na dwie porcje :D
    Super! Bardzo ciekawie! Inaczej, a jednak wciąż to makowiec :D

    OdpowiedzUsuń
  7. genialny pomysł na masę maskową! musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. taki makowiec to samo zdrówko :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki makowiec musi być pyszny, ja chętnie chcę!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dlaczego za każdym razem, jak tu wchodzę, dostaję niekontrolowanego ślinotoku? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można go zahamować tylko w jeden sposób- wypróbować przepis i zjeść pyszne ciacho! :)

      Usuń
  11. Madziu moje gratulacje, świetny przepis :-) ciacho wygląda pysznie i z chęcią bym zjadła kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmm smakowity! Zjadłabym kawałeczek, chociaż skoro jest dietetyczny to może więcej niż kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  13. Genialne! Aż ślinka cieknie, poproszę kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super pomysł na taki nietypowy makowiec :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Niesamowite połączenie :) Już wiem co zagości na moim Wigilijnym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmm muszę wypróbować!! :))

    OdpowiedzUsuń
  17. Poproszę kawałek tego pysznego ciasta ☺

    OdpowiedzUsuń
  18. Będziemy robić na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Oj bardzo ciekawa jestem smaku, kocham mak w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Fajny przepis! Czy mozna uzyć innej maki, np. orkiszowej i innego mleka roślinnego, np. sojowego lub ryżowego? Dziękuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że tak, tyle tylko, że ciasto z innej mąki będzie miało nieco inny smak, a mleko migdałowe spokojnie możesz zastąpić dowolnym :) Daj znać, jak się udało :)

      Usuń
  21. Bardzo ciekawy przepis, podobają mi się zwłaszcza składniki na kruchy spód. Muszę to do jakiegoś ciasta wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  22. świetny :) uwielbiam makowce. A w tym roku chyba wypróbuję ten przepis :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. no z cukrzycą to ja bym nie zaryzykowała jednak... mak, jaglanka, banan... ale wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak ktoś ma ustabilizowany poziom cukru we krwi to jeden kawałeczek myślę, że nie zaszkodzi, a na pewno będzie o wiele lepszy, niż makowiec tradycyjny ;)

      Usuń
  24. Na jakiej srednicy blaszke przewidziany jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto robiłam w małej tortownicy o średnicy 18 cm :)

      Usuń