7 grudnia 2014

MUFFINY Z SOCZEWICY

Czyli co zrobić z zalegającą w lodówce puszką soczewicy? ;)
Tego jeszcze nie było, a wyszło pysznie! Soczewica tak samo, jak i pozostałe warzywa strączkowe świetnie nadają się do pieczenia!

Muffinki o lekko korzennym smaku i nieopisanych wartościach odżywczych ;)


Składniki:
  • puszka zielonej soczewicy
  • 50g otrębów owsianych
  • 50g płatków wielozbożowych
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka 0,5%
  • 1 banan
  • garść rodzynek (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka imbiru
Przygotowanie:
  1. Soczewicę odcedzić i zblendować z pozostałymi składnikami (oprócz rodzynek).
  2. Do masy dodać rodzynki i wymieszać.
  3. Przełożyć do sylikonowych foremek i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dzięki soczewicy muffiny mają niepowtarzalny smak. W środku lekko słodkie i miękkie, na wierzchu zaś lekko chrupiące. Z uwagi na fakt, że na przepis wpadłam zupełnie spontanicznie byłam miło zaskoczona efektu ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 muffin)- ok. 1050kcal
1 muffin- ok. 88kcal

Korzenne przysmakiLekkie Święta

21 komentarzy:

  1. z soczewicą nie mam za dobrych wspomnień ale z pewnością po takiej jednej Twojej muffince to by się od razu zmieniło:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis zapisuję i wkrótce wypróbuję! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł na wykorzystanie soczewicy!

    OdpowiedzUsuń
  5. musiały być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takich muffinek to ja jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolejne pyszności nowe dla mnie :-) świetny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł, na pewno przygotuję takie muffinki;)

    OdpowiedzUsuń
  9. zdecydowanie w moich smakach <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Ooo, super! Robiłam już wypieki z fasoli i z cieciorki, ale nie pomyślałam, że z soczewicy też można :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wypieki z fasolą uwielbiam, to musialo byc rewelacyjne! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają bardzo smacznie :) i jeszcze takie zdroowie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fakt - fasola i cieciorka się sprawdza to czemu nie soczewica :) Baaardzo fajny pomysł - wyglądają zabójczo :)

    OdpowiedzUsuń
  14. a jeśli samemu gotujemy soczewice to ile gram surowej ?:)

    OdpowiedzUsuń