11 grudnia 2017

ŚWIĄTECZNY RYŻ Z BAKALIAMI I JABŁKIEM

Coś prostego i szybkiego, bo w ferworze świątecznych przygotowań czasem brakuje nam tchu ;)



Składniki:

  • 200g ryżu czerwonego

  • 2 łyżki maku

  • 150g mieszanki studenckiej

  • 4 jabłka

  • 3 łyżki cukru kokosowego

  • szczypta cynamonu

  • pół cytryny


Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj i odcedź.

  2. Jabłka obierz ze skórki, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem cynamonu i cukru kokosowego.

  3. Gdy jabłka zmięknął na patelnię dodaj ugotowany ryż, mak oraz mieszankę studencką – całość wymieszaj.

  4. Ryż podawaj skropiony sokiem z cytryny.


Kalorie:

Całość (4 porcje) – ok. 1950kcal

1 porcja – ok. 488kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.