Koktajl nie dość, że zawiera dawkę zdrowych kalorii to jeszcze dawkę naturalnej słodyczy! :)
Napakowanymi "zdrowymi kaloriami" są na pewno: naturalne masło orzechowe (z 4 rodzajów orzechów),
słodki banan i oczywiście jakże wartościowe migdały! :)
Niespotykanym składnikiem użytym przeze mnie do przyrządzenia tego koktajlu jest sproszkowany korzeń maca, który został doceniony przed wiekami przez peruwiańskich Indian- upatrywali w nim źródło zdrowia, siły i witalności.
Maca jest bardzo bogata w pełnowartościowe białko, egzogenne aminokwasy, łatwo przyswajalny wapń, żelazo, jod, witaminy, minerały i sterole. Szczególnie polecana dla portowców, ponieważ wzmacnia wytrzymałość mięśni i stosuje się ją w stanach osłabienia.
Składniki:
- banan
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 1 łyżka macy
- kilka migdałów
- Banana pokroić w plastry i zamrozić.
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować.
- Koktajl podawać od razu po przyrządzeniu z migdałami.
Oczywiście mrożenie banana nie jest konieczne.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 koktajle)- ok. 545kcal
1 koktajl- ok. 273kcal
